Συνάντηση Λαγκάρντ-Τσίπρα απόψε – Χρέος και πλεόνασμα στο «τραπέζι»

09:23 16/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Μετά τη συνάντησή της το Σάββατο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο θα επαναλάβει την άποψή της για τάχιστη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2018. Με την άποψη αυτή συντάσσεται άλλωστε και το Μέγαρο Μαξίμου

ενώ ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την κυρία Λαγκάρντ για το θέμα του ελληνικού χρέους αλλά και για τα πλεονάσματα, καθώς σύμφωνα με την έκθεσή του πριν από λίγες ημέρες το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αν και ο Πόουλ Τόμσεν επεσήμανε ότι το Ταμείο δεν ζητεί νέα μέτρα από τη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να πάρει διαβεβαίωση από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ γι’ αυτό και να διασφαλίσει ότι αυτά λέγονται μόνο για να ασκηθεί πίεση προς τους Ευρωπαίους δανειστές για διόρθωση των προβλέψεών τους.

Να επισημανθεί ήδη ότι το Ταμείο σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα λόγω της ασυμβατότητας των προβλέψεων και των εκτιμήσεών του με τους Ευρωπαίους, ενώ έντονες είναι και οι διεργασίες για μετασχηματισμό του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, το οποίο ενδιαφέρεται να διοικήσει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχετικά με το χρέος, τον Φεβρουάριο το ΔΝΤ θα αξιολογήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος και σύμφωνα με την πάγια θέση του αναμένεται να κρίνει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα τεθεί νωρίτερα στο τραπέζι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα