Στο Βελιγράδι ο Τσίπρας: Φαινόμενα του παρελθόντος δεν έχουν θέση στα Βαλκάνια

14:03 31/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στη Δημοκρατία της Σερβίας ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Βρισκόμαστε σε μια κοινή προσπάθεια να φέρουμε την ειρήνη σε μια πολύπαθη περιοχή, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου επεσήμανε πως σημαντικοί ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί συνδέουν τους δυο λαούς. Σχέσεις που βασίζονται στην αλληλεγγύη.

Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τον διάλογο στην αντιμετώπιση

της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας πως «η Ευρώπη είναι σε δύσκολο σταυροδρόμι. Προτεραιότητα πρέπει να είναι το συνολικό συμφέρον της Ευρώπης«.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. «Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη» είπε και υπογράμμισε «συζητήσαμε για τις περιφερειακές εξελίξεις στη γειτονιά μιας και εξέφρασα την ανησυχία μας για τις φωνές αλυτρωτισμού που υπάρχουν. Φαινόμενα του παρελθόντος δεν έχουν θέση στα Βαλκάνια. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα«.

Keywords
Τυχαία Θέματα