Στο έλεος της κακοκαιρίας Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος

19:23 2/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκαν η Αιτωλοακαρνανία και η Ηπειρος, με δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, με υπερχειλίσεις ποταμών, με καταιγίδες και έντονη βροχόπτωση. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί ο Δήμος Αγρινίου όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου στο Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα ένας πρώτος απολογισμός της κατάστασης και παράλληλα συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών σε Περιφερειακό έγινε πριν από λίγη ώρα και

με την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού στο Μεσολόγγι.

Συνεχίζονται οι καταγραφές προβλημάτων και σε αυτά προστίθενται και νέα, σε διάφορες περιοχές του Δήμου Αγρινίου, εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, που συνεχίζεται. Πλημμύρες υπάρχουν και στην Δογρή της Τριχωνίδας, από ρέματα που υπερχείλισαν.

Στην Δογρή έσπασε ρέμα και πλημμύρισαν εκτάσεις αλλά και τρία σπίτια Από τις 7 το πρωί επιχειρούν μηχανήματα μισθωμένα από τον Δήμο ώστε να καθαρίσουν το ρέμα, για το οποίο πριν λίγες μέρες το agriniopress.gr, είχε επισημάνει, μετά από αναφορές κατοίκων πως δεν έχει καθαριστεί επαρκώς και υπάρχει κίνδυνος να βουλώσει και να υπερχειλίσει.

Οι κάτοικοι του χωριού της Τραγάνας, συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις λάσπες που έχουν μπει στα σπίτια και τα καταστήματά τους, ενώ στο σημείο εξακολουθούν να βρίσκονται και οχήματα του Δήμου Αγρινίου που επιχειρούν τον καθαρισμό του δρόμου από τις πέτρες και τη λάσπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την κακοκαιρία έχει πέσει και τοίχος πάνω στον οποίο αναγράφουν συνθήματα και βρίσκεται στον δρόμο προς το Καρπενήσι.

Στην παρέμβαση του ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, φανερά καταβεβλημένος, αφού τόνισε πως το Αγρίνιο βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει ζητήσει την επίσημη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται άμεσα, εξέφρασε τη λύπη του για το μέγεθος της καταστροφής, λέγοντας πως χάθηκαν περιουσίες, αλλά και την ανακούφιση του για το γεγονός ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Τόνισε ακόμη πως ο ίδιος βρίσκεται σε συναισθηματική φόρτιση και πως ο Δήμος θα κάνει ότι μπορεί για να ανακουφίσει τους πληγέντες, μιας και υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν καταστραφεί και οικογένειες χωρίς νερό και ρεύμα.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι η βροχόπτωση στην περιοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη. Από την πρώτη στιγμή επιστρατεύσαμε όλο το έμψυχο δυναμικό και τα μηχανήματα του Δήμου Αγρινίου. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Κινητοποιήσαμε τους ιδιώτες που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Υπάρχουν συμπολίτες μας που υποφέρουν αυτές τις ώρες. Είμαστε δίπλα τους από τα ξημερώματα παλεύοντας σε άσχημες καιρικές συνθήκες να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσους έχουν πληγεί φροντίσαμε να διατεθούν δωμάτια σε ξενοδοχεία της περιοχής αλλά και να διανεμηθεί φαγητό και νερό. Στην οδό Δαγκλή 25 από σήμερα λειτουργεί σε 24 ωρη βάση στα τηλ. 2641360331 και 26413 60333 γραφείο που θα καταγράφει τα αιτήματα . Εάν χρειαστεί θα παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά κτίρια προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει σύσκεψη με όλους τους Διευθυντές του Δ.Α. προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά και να τα καλύψουμε άμεσα. Ήδη από αύριο η Πρόνοια θα καταγράψει ζημιές στις οικοσυσκευές και η τεχνική υπηρεσία με κλιμάκια μηχανικών θα καταγράφει τις ζημιές στα σπίτια. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη νύχτα και σίγουρα δύσκολες εβδομάδες. Χρειάζεται ψυχραιμία και συντονισμός».

Νωρίτερα, το σοβαρότερο πρόβλημα υπήρχε στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, όπου από το Κεφαλόβρυσο και μετά έχουν κατέβει μεγάλες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Στη διασταύρωση Συκιάς η Τροχαία σταμάτησε την κυκλοφορία.

Πληροφορίες ανέφεραν υπερχείλιση ρεμάτων και στη Νεάπολη, στην παλιά εθνική οδό.
Πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία έκαναν λόγο για σοβαρά προβλήματα με πλημμύρες και στην Παραβόλα, ενώ στον Δήμο Μεσολογγίου προβλήματα υπήρχαν στις Οινιάδες και το Αιτωλικό, που έχουν εξομαλυνθεί κάπως.

Πολλές είναι οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Αγρινίου για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια σε διάφορές περιοχές. Οι ενέργειες των πυροσβεστών έχουν επικεντρωθεί σε Παραβόλα και Μακρυνεία , ενώ κλήσεις υπάρχουν από πολλά χωριά όπως τη Νεάπολη, το Δοκίμι κλπ.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα χτυπούν τον νομό Αιτωλοακαρνανίας δημιουργώντας πολλά προβλήματα. Αυτή την ώρα μηχανήματα του δήμου Μεσολογγίου και της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας προσπαθούν να ανοίξουν την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων που έχει κλείσει από χώματα που κατέβηκαν από το βουνό.

Προβλήματα σοβαρά από την έντονη βροχόπτωση καταγράφηκαν στο Νεοχώρι, στο Αιτωλικό, στο Ζευγαράκι που κινητοποίησαν τους ανθρώπους της Περιφέρειας με επικεφαλής τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Τέγα όπως επίσης και τον δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο με δημοτικούς συμβούλους.

Ιωάννινα:Πλημμυρισμένες εκτάσεις στον κάμπο της Καστρίτσας

Μεγάλες ποσότητες νερού και πολλές πλημμυρισμένες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Καστρίτσας, απο τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων 24ώρων, ενώ κλειστός παραμένει απο εχθές το μεσημέρι, σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr ο παράλληλος οδικός άξονας της Εγνατίας Οδού, που οδηγεί στα χωριά της περιοχής, λόγω συσσωρευμένων υδάτων στο οδόστρωμα.

The post Στο έλεος της κακοκαιρίας Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα