Στο «Toni Erdmann» το κινηματογραφικό βραβείο LUX για το 2016

23:37 23/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Η ταινία «Toni Erdmann», μια συμπαραγωγή Γερμανίας, Αυστρίας και Ρουμανίας, κέρδισε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX του ΕΚ.

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στα πλαίσια ειδικής τελετής στην ολομέλεια του Στρασβούργου την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου. Η ταινία πραγματεύεται τη σύνθετη σχέση μεταξύ ενός πατέρα και της κόρης του στη σύγχρονη εταιρική κουλτούρα. Η καριερίστα Ινές έρχεται αντιμέτωπη με τον ανέμελο χαρακτήρα του πατέρα της και, μέσα από μία σειρά καταστάσεων, καταλαβαίνει ότι αξίζει μία θέση στη

ζωή της.

Οι άλλες δύο φιναλίστ ήταν:

-Η ταινία «Με τα Μάτια Ανοιχτά» σε σκηνοθεσία της Λεϊλά Μπουζίντ και σενάριο των Λεϊλά Μπουζίντ και Μαρί-Σοφί Σαμπόν, συμπαραγωγή μεταξύ Γαλλίας, Τυνησίας, Βέλγιου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

-Η ταινία «Εγώ, o Κολοκυθάκης» σε σκηνοθεσία: Κλωντ Μπαράς , σενάριο Σελίν Σιαμά, συμπαραγωγή Ελβετίας και Γαλλίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ, τη σκηνοθέτρια της νικήτριας ταινίας, Maren Ade, και το επιτελείο της, και δήλωσε: Το 2016 είναι μια ξεχωριστή χρονιά καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του κινηματογραφικού Βραβείου LUX, με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει ώθηση σε ταινίες που μας θυμίζουν ότι στην Ευρώπη μας ενώνουν πιο πολλά απ αυτά που μας χωρίζουν.

«Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα της νικήτριας ταινίας «Toni Erdmann». Η ταινία αυτή αποτελεί έναν συνδυασμό μαύρης κωμωδίας και δράματος και περιγράφει τη δύσκολη, τρυφερή και μερικές φορές παράλογη σχέση μεταξύ μιας νέας γυναίκας που ζει στο εξωτερικό και του πατέρα της. Περιγράφει εύστοχα το πώς αλλάζουν οι οικογενειακές σχέσεις και το πόσο μας επηρεάζουν σε μια γηράσκουσα και ανταγωνιστική κοινωνία. Η ταινία δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, αλλά μέσω της διακωμώδησης διαφόρων καταστάσεων, μας ενθαρρύνει να ψάξουμε αυτά που πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα