ΣτΕ: «Ναι» στους σημαιοφόρους με κλήρωση, «κερκόπορτα» για εκκλησιασμό

21:36 7/8/2017 - Πηγή: Aixmi

«Πράσινο φως» για την ανάδειξη σημαιοφόρων με κλήρωση άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο επεξεργάστηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του Κώστα Γαβρόγλου και γνωμοδότησε για την «επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ

μετά την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, έκριναν νόμιμη την κλήρωση «εν όψει του ότι δεν αντίκειται, πάντως, στην εξουσιοδότηση του άρθρου 4 παράγραφος 11 του νόμου 1566/1985».

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού στα σχολεία, αφού το ΣτΕ χαρακτηρίζει «αόριστη» και «ατελή» την υπάρχουσα ρύθμιση που προβλέπει ότι ο «εκκλησιασμός πραγματοποιείται κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.»

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκαναν επίσης τις εξής παρατηρήσεις:

Για την ανάρτηση σημαίας:
Σύμφωνα με το διάταγμα η ανάρτηση της σημαίας δεν είναι καθημερινή, αλλά εβδομαδιαία. Συγκεκριμένα στην παράγραφο αναφέρεται: «Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».
Με άλλα λόγια, το υπουργείο Παιδείας, καταργεί από τα Δημοτικά σχολεία το έως τώρα τελετουργικό καθεστώς βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη σημαία.

Για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών
Για τη θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο προεδρικό διάταγμα, αναφέρεται ότι «με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καθορίζεται το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων (οργάνωση εκδηλώσεων που συνάδουν με το περιεχόμενο της εορτής, εκκλησιασμός, κ.ά.).»
Οι σύμβουλοι Επικρατείας θέτουν θέμα συνταγματικότητας της σχετικής παραγράφου καθώς στο διάταγμα ο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή ή όχι των ετεροδόξων και αλλοθρήσκων στους Ελληνικούς θρησκευτικούς εορτασμούς.

Για την προσευχή
Παράλληλα, στο άρθρο 18 του διατάγματος προβλέπεται ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν.»
Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών
Το διάταγμα Γαβρόγλου στο άρθρο 11 προβλέπει ότι οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού θα είναι μία ώρα την εβδομάδα, όπως εξάλλου προέβλεπε και παλαιότερη απόφαση του υπουργού Παιδείας του περασμένου έτους.
Οι Σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ωστόσο, ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης (έχει συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016) και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης για τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.
Κατά συνέπεια, σημειώνει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, σε περίπτωση που γίνει από το ΣτΕ δεκτή η εν λόγω αίτηση ακύρωσης θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να επιφέρει τις ανάλογες τροποποιήσεις στο Προεδρικό Διάταγμα «στο πλαίσιο της υποχρέωσης συμμόρφωσης προς το περιεχόμενο της τυχόν ακυρωτικής απόφασης».

Keywords
Τυχαία Θέματα