Στα χέρια των Αρχών σπείρα πορτοφολάδων – Ξάφριζαν επιβάτες των ΜΜΜ

10:19 19/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Πολυμελή εγκληματική οργάνωση εξάρθρωσε η αστυνομία, μέλη της οποία εδώ και 10 χρόνια ξάφριζε πορτοφόλια από επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική.

Έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Πειραιά συνελήφθησαν 31 άτομα μεταξύ των οποίων και την ηγεσία της σπείρας, στην πλειονότητά τους υπήκοοι Αλβανίας ενώ έγιναν έρευνες σε 27 σπίτια στο κέντρο της Αθήνας

και του Πειραιά.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, η ΕΛΑΣ εξιχνίασε 764 κλοπές πορτοφολιών, κατέσχεσε 498 κλεμμένα πορτοφόλια και το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ, ενώ ταυτοποίησε και αναζητεί άλλα δεκαοκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Εναντίον της σπείρας σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για εγκληματική οργάνωση και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Κατά την έρευνα οι αρμόδιοι διαπίστωσαν οργανωμένης μορφής περιπτώσεις διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, που είχαν συνακόλουθα ομοειδή χαρακτηριστικά και συναφή μορφολογία και οδηγήθηκαν στα ίχνη της εγκληματικής ομάδας που συνήθιζε να «χτυπά» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στα τελικά στάδια της έρευνας και αναλύοντας τα στοιχεία, ταυτοποιήθηκαν και τα μέλη της οργάνωσης.

Κατά την έρευνα, αποδομήθηκε το «προφίλ» της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και κυρίως διαπιστώθηκαν η μεθοδολογία που είχαν αναπτύξει και την υποδομή που διέθεταν, ο ιδιαίτερος τρόπος που επέλεγαν τον τόπο και τον χρόνο δράσης τους, η ενεργοποίηση τους σε ομάδες και υποομάδες, με προκαθορισμένους ρόλους και αλληλοκάλυψη, οι ενδυματολογικοί κανόνες που χρησιμοποιούσαν, ώστε να εναρμονίζονται με το γενικότερο περιβάλλον και το επιβατικό κοινό, οι τρόποι προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων τους και οι τεχνικές αφαίρεσης και άμεσης διοχέτευσης των κλοπιμαίων στους συνεργούς τους, οι μέθοδοι αντιπαρακολούθησης και προστασίας που ελάμβαναν και η -κατά περίπτωση- διάθεση των κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους.

Διέθεταν τέτοια υποδομή και είχαν αναπτύξει τέτοιες πρακτικές που είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν καθημερινά τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 €, ημερησίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν διαπράξει περισσότερες από 4.000 κλοπές πορτοφολιών με τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα