Στα άκρα η πρόκληση από την Άγκυρα: Δεν επιτρέπει στρατιωτική άσκηση στην Κω

11:05 3/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε δημοσιεύματα ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης που κάνουν λόγο για στρατιωτική άσκηση στην Κω αντέδρασε η Τουρκία η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απαγόρευσε στην Ελλάδα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση με τον ισχυρισμό ότι το νησί είναι «αποστρατιωτικοποιημένο» και κατηγορώντας τη χώρα μας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χουσεΐν Μουφτούογλου, «στα ελληνικά

μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ειδήσεις για στρατιωτική άσκηση αλεξιπτωτιστών των ειδικών δυνάμεων. Η Συμφωνία των Παρισίων του 1947, έχει αφήσει την Κω από την Iταλία στην Ελλάδα και απαγορεύει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα η στρατιωτική άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Καλούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες τις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση, είναι εναντίον στις διεθνείς συνθήκες. Ξεκαθαρίζουμε πως θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο Αιγαίο πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής και του διεθνούς δικαίου».

Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ωστόσο, στο θέμα των «αποστρατιωτικοποιημένων νήσων» έχει δώσει απάντηση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: «Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι». Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

Όσον αφορά στους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:

Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί «res inter alios acta» γι’ αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες» εκτός των συμβαλλομένων.

Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσω μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην παλαιότερη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, όπως αναπαρήχθησαν από τη Hurriyet, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κλιμάκωσε την ένταση κάνοντας λόγο για 130 αμφισβητήσιμου καθεστώτος βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ εμμέσως πλην σαφώς απείλησε την Ελλάδα ότι «απαντάμε με χαμόγελο, αλλά να μην το παρεξηγήσουν. Πάντα έχουμε μια απάντηση να δώσουμε στις εχθρικές συμπεριφορές».

Προηγήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απείλησε με ατύχημα στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα