Σμαράγδα Καρύδη | Ο νεοπλουτισμός & επαρχιωτισμός του Ελληνάρα με το πούρο…

01:45 6/12/2012 - Πηγή: Aixmi

Προικισμένη ηθοποιός, με επιτυχίες στο θέατρο και την τηλεόραση, δεν μιλάει συχνά για θέματα μη καλλιτεχνικά. Αποφάσισα να την πάω σε άλλα νερά και έμεινα έκπληκτη από τις απαντήσεις.
Η Σμαράγδα Καρύδη δε χρειάζεται συστάσεις, χρειάζεται την προσοχή μας.

Όταν λέει ότι «εδώ μας έφεραν «ο νεοπολουτισμός και ο επαρχιωτισμός», μπορούμε να διαφωνήσουμε;
Όταν περιγράφει τον «Ελληνάρα, που βρέθηκε ξαφνικά με πολλά λεφτά και ένα πούρο στο στόμα», έχει άδικο;
Όταν υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί έφαγαν τα πολλά, αλλά

και οι πολίτες «ζούσαν με το όνειρο του βολέματος και του διορισμού», κινείται μακριά απ’ την αλήθεια;

Διαβάστε την… Θα δείτε τι λέει και για τον Σαμαρά, τον Τσίπρα, τον Βενιζέλο, τον Κουβέλη… Α και για τον Μιχαλολιάκο. Εκεί θα διαβάσετε και την άποψή της για το αν πρέπει ή όχι να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή -εμένα με βρίσκει απολύτως σύμφωνη!

Όσο για τη σχέση της με το facebook και το twitter είναι απόλυτη: «Δεν ψάχνω γκόμενο ή φίλους», λέει…


- Οικονομική ή ηθική κρίση; Από τί πάσχουμε τελικά;

Από ηθική πάσχουμε σίγουρα εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρξε τρομερή ασυδοσία, καμία αίσθηση αξιοκρατίας και ελέγχου στη χώρα. Εντάξει είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, αλλά στην Ελλάδα εμείς το ζήσαμε και το βλέπαμε. Νεοπλουτισμός, επαρχιωτισμός, και φυσικά αυτά το έφεραν όλο αυτό.

– Έχουμε πιάσει πάτο, ως χώρα;

Φοβάμαι ότι δεν έχουμε πιάσει. Έχει κι άλλο. Υπάρχει πολλή βία, πολύς θυμός, απολύονται πολλοί άνθρωποι, η πείνα φέρνει και τη βία και το θυμό.

Ζούσαμε με το όνειρο του διορισμού- Τα «φάγαμε μαζί», όπως λέει ο Θόδωρος Πάγκαλος;Νομίζω, ειπωμένη από το στόμα του Πάγκαλου, είναι πολύ λάθος η έκφραση. Αλλά ο καθένας μας έχει μερίδιο ευθύνης. Δεν πρέπει να βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω, σαν πολίτες. Σίγουρα αυτοί που μπορούσαν φάγανε τα περισσότερα και αυτοί ήταν οι πολιτικοί και κάποιοι άλλοι που ξέραμε. Εμείς, όμως, τους αφήσαμε και το κάνανε, γιατί ζούσαμε με το όνειρο του βολέματος και του διορισμού. Οι Έλληνες έχουμε αυτό το ελάττωμα. Δεν είμαστε Γερμανοί και Ιάπωνες. Πώς να το κάνουμε. Δεν έχουμε τη χώρα πάνω από τον εαυτό μας. Ο καθένας όσο μπορεί να κλέψει, να κοροϊδέψει, μπορεί να είναι ένας κύκλος, γιατί ξέρουμε αν δώσουμε τους φόρους, δεν θα πάνε για έργα που μας αφορούν, δεν θα πάνε στην Υγεία, στους δρόμους κάποιοι θα τα φάνε. Οπότε λες, «ας κλέψω και εγώ». Σίγουρα δεν φάγαμε όσα έφαγαν αυτοί, αλλά πολύ φοβάμαι αν ο καθένας από εμάς ήταν σε θέση που θα μπορούσε να φάει όσα φάγανε αυτοί, τότε θα δοκιμαζότανε.

– Είναι, δηλαδή, η νοοτροπία του Νεοέλληνα;

Φοβάμαι ότι είναι η νοοτροπία του Νεοέλληνα. Φτιάχτηκε κάποια στιγμή ένα πράγμα, αυτό που λέμε ο «Ελληνάρας», που παλαιότερα δεν υπήρχε.

– Είναι ίσως και η έλλειψη Παιδείας;

Έλλειψη Παιδείας σε συνδυασμό με τα λεφτά που δόθηκαν στον Έλληνα, χωρίς να παράγει τίποτα από ένα σημείο και μετά. Είτε από δάνεια, είτε επιχορηγήσεις, είτε από χρηματιστήρια. Ξαφνικά βρέθηκε με λεφτά που δεν του ταιριά

Keywords
Τυχαία Θέματα