Σκληρή γραμμή Ερντογάν κατά ΕΕ: Εμείς πάμε στον δρόμο μας κι εσείς στον δικό σας

19:19 6/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο Τούρκος Πρόεδρος διεμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους στη χώρα του για χάρη της απελευθέρωσης της βίζας. «Εμείς πάμε στον δρόμο μας κι εσείς στον δικό σας» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΕΕ αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρέπει να περιορίσει τον προσδιορισμό της τρομοκρατίας για να πληροί τις προϋποθέσεις για ταξίδια χωρίς θεώρηση – η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο την άμβλυνση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλούσε μια μέρα

μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαπραγματεύτηκε σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία της ΕΕ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης κι όχι μια προσωπική απαίτηση. Η ευρεία συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας περιλαμβάνει την επιστροφή μεταναστών, κυρίως Σύρων, από την Ελλάδα στην Τουρκία, μαζί με την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης και άλλων μέτρων. Ένα από αυτά είναι να επιτρέπονται στους Τούρκους πολίτες ταξίδια χωρίς βίζα για σύντομη παραμονή στη ζώνη του Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει 22 χώρες της ΕΕ και τέσσερις εκτός ΕΕ.

Ωστόσο, η ΕΕ επιθυμεί η Τουρκία να περιορίσει τον ευρύ προσδιορισμό της τρομοκρατίας ώστε να εναρμονιστεί με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι ένα από τα πέντε κριτήρια που η Τουρκία δεν έχει ακόμη αποδεχτεί.

Ο Ερντογάν απορρίπτει ξεκάθαρα το ενδεχόμενο αναφέροντας σε τηλεοπτική του ομιλία ότι «τη στιγμή που η Τουρκία δέχεται επιθέσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις από όλες τις πλευρές, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητάει να αλλάξουμε τον αντιτρομοκρατικό νόμο, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία των θεωρήσεων».

Αναφερόμενος στις σκηνές που στήθηκαν από το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK, κοντά στο κοινοβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Εσείς [η ΕΕ] θα αφήνετε τους τρομοκράτες να στήνουν σκηνές και θα τους παρέχετε ευκαιρίες στο όνομα της δημοκρατίας. Και μετά μας λέτε ότι αν αλλάξουμε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, θα απελευθερώσετε τις θεωρήσεις. Λυπάμαι, αλλά τραβάμε εμείς τον δρόμο μας κι εσείς τον δικό σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα