Σεζάρια Εβόρα: Η ξυπόλητη ντίβα που μάγεψε την ανθρωπότητα

21:22 16/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε όλο τον κόσμο η περιγραφή «ξυπόλητη ντίβα» παραπέμπει στη θρυλική Σεζάρια Εβόρα, η οποία έγραψε ιστορία ερμηνεύοντας -πάντα ξυπόλητη πάνω στη σκηνή- παραδοσιακά τραγούδια coladeiras και mornas, της πατρίδα της. Τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας -όλα από την παράδοση του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Το Sodade ήταν η πρώτη της διεθνής επιτυχία, η οποία την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο και την καθιέρωσε ως πρωθιέρεια των mornas. Μετά ήρθε το άλμπουμ του 1992, Miss Perfumado, το οποίο σημείωσε ακόμα

μεγαλύτερη επιτυχία. Έτσι, η Σεζάρια έγινε αστέρι με παγκόσμια ακτινοβολία σε ηλικία 47 ετών.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε, ωστόσο, αν στα εφηβικά της χρόνια δεν γνώριζε στην πατρίδα της, το Πράσινο Ακρωτήρι, ένα ναυτικό που τη μύησε στην παραδοσιακή μουσική. Έτσι, άρχισε σιγά σιγά να τραγουδά σε μπαρ και ξενοδοχεία, με τη βοήθεια τοπικών μουσικών. Είχε, όμως, πολύ δρόμο να διανύσει πριν κατακτήσει τον πλανήτη…

Η φτώχεια την οποία είχε γνωρίσει από παιδί, δεν την εγκατέλειψε ούτε όταν άρχισε να τραγουδά, καθώς οι αμοιβές της ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Αναγκάστηκε, έτσι, να εγκαταλείψει την καριέρα της για 10 ολόκληρα χρόνια και να κάνει άλλες δουλειές, προσπαθώντας να επιβιώσει. Εκείνα τα χρόνια πάλεψε κόντρα στον αλκοολισμό.

Ένας εξόριστος μουσικός από το Πράσινο Ακρωτήριο, που ζούσε στην Πορτογαλία, την έπεισε να ξαναρχίσει να τραγουδά και να ξεκινήσει συναυλίες σε πορτογαλικό έδαφος, με χρηματοδότηση μιας τοπικής οργάνωσης γυναικών. Και λίγο αργότερα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο Ζοζέ ντα Σίλβα την ενθάρρυνε να απευθυνθεί και στο γαλλικό κοινό. Έτσι, το 1988, ηχογράφησε στο Παρίσι το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλητη Ντίβα).

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοίνωσε πως σταματά τη μουσική της καριέρα, ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες συναυλίες της, καθώς βρισκόταν «σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης». Η Εβόρα είχε υποβληθεί το 2010 σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στο Παρίσι, έπειτα από σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην στεφανιαία αορτή.

Έφυγε τελικά από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου 2011, στα 70 της χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα