Σε εξέλιξη το κρίσιμο δημοψήφισμα – Υπό βροχή οι ψηφοφόροι στις κάλπες

13:01 23/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο πολιτικών εξελίξεων και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9.00 το πρωί ώρα Ελλάδας και αναμένεται να προσέλθουν περισσότεροι από 46 εκατ. ψηφοφόροι, αριθμός ρεκόρ για δημοψήφισμα στη Βρετανία. Ωστόσο, η βροχή που πλήττει από το πρωί τη χώρα μπορεί να αποτρέψει αρκετούς

ψηφοφόρους, κάτι που θα πλήξει το στρατόπεδο του Bremain καθώς θεωρείται ότι η παραμονή στην ΕΕ θα κριθεί από τη συμμετοχή.

Δείτε απευθείας εικόνα από εκλογικό κέντρο του Λονδίνου

Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, ενώ το τελευταίο διάστημα η αντιπαράθεση έχει κορυφωθεί με ύβρεις, απειλές και φανατισμό στο έπακρον, παρά το σοκ που προκάλεσε η δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών και υπέρμαχο της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, Τζο Κοξ.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τάιμς.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.

Ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή αναμένεται θρίλερ στην κάλπη καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις βγάζουν ισοπαλία για τα δύο στρατόπεδα και η ποσοσστιαία διαφορά τους κυμαίνεται στο 1% με 2%.

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ οι Βρετανοί σχηματίζουν ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος από τον φόβο επικράτησης του Brexit, ενώ αγωνία για το αποτέλεσμα επικρατεί και στις διεθνείς αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα