Σε δίκη παραπέμπεται ο Σαρκοζί για την προεκλογική εκστρατεία του 2012

13:03 7/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Την παραπομπή σε δίκη του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε η γαλλική δικαιοσύνη για μια υπόθεση που αφορά στα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 η οποία συνδέεται με ένα εκτεταμένο σύστημα πλαστών τιμολογίων.

Ο Σαρκοζί κατηγορείται συγκεκριμένα για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας καθώς φέρεται να υπερέβη εσκεμμένα το ανώτατο όριο των δαπανών

που επιτρέπει ο νόμος και έχει οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τον πρώην πρόεδρο, ο δικαστής διέταξε την παραπομπή σε δίκη 13 άλλων προσώπων, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του κόμματός του, για πλαστογράφηση ή χρήση πλαστών εγγράφων, κατάχρηση εμπιστοσύνης ή κλεπταποδοχή, απάτη ή συνέργεια σε απάτη και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Όλοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε δημιουργία ενός συστήματος πλαστών τιμολογίων για να αποδώσουν στο κόμμα UMP (νυν Οι Ρεπουμπλικάνοι) περίπου 15 εκατ. ευρώ σε δαπάνες για συνεδριάσεις, ποσό που έπρεπε να περιληφθεί στα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σαρκοζί δεν γνώριζε τις απάτες, αλλά είναι ύποπτος ότι προχώρησε σε επιπλέον δαπάνες, ενώ είχε ενημερωθεί για τον κίνδυνο να υπερβεί το ανώτατο όριο των εξόδων, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που πρώην αρχηγός του κράτους παραπέμπεται σε δίκη από το 1958, την αρχή της Πέμπτης Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι ο επίσης Δεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδικάσθηκε το 2011 σε δύο χρόνια φυλάκισης με ανσστολή σε μια υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας στο δημαρχείο του Παρισιού.

Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει προς υπεράσπιση του Σαρκοζί και να αμφισβητηθεί η παραπομπή του είναι το γεγονός ότι από τους δύο δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση την παραπομπή υπέγραψε ο πρώτος που ασχολήθηκε με την υπόθεση και όχι ο δεύτερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα