Σε ασφαλή νερά κατεβαίνει το τρυπάνι – Παιχνίδια βλέπει ο Ακιντζί

10:33 13/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Το γεωτρύπανο που μίσθωσε η Total για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 εργάζεται από χθες τα ξημερώματα χωρίς καμία παρενόχληση και το προσωπικό ετοιμάζεται να μπει στη ρουτίνα άλλης μίας γεώτρησης, όπως όλες οι άλλες, όπως μεταδίδει ο pοlitis.com.cy.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, πεντακόσια μέτρα περιμετρικά του σημείου της γεώτρησης δεν μπορεί να εισέρχεται κανένας, πλην βεβαίως των υποστηρικτικών πλοίων. Το ίδιο και σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων, που δεσμεύτηκε μέχρι τον Οκτώβριο από την Κυπριακή Δημοκρατία για να διεξάγονται απερίσπαστα οι γεωτρητικές εργασίες.

Σε ακτίνα 10 ναυτικών

μιλίων και μέχρι τα 5 ν.μ. περιμετρικά του γεωτρύπανου επιτρέπεται η πλεύση, αλλά τα πλοία ενημερώνονται ότι διεξάγονται σε κοντινή περιοχή εργασίες για εντοπισμό υδρογονανθράκων. Σε ακτίνα μεταξύ 10 και 15 ν.μ. γίνεται η πρώτη ενημέρωση των πλοίων για το σημείο της γεώτρησης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από χθες, σύμφωνα με το politis.com.cy, οι διαδικασίες προετοιμασίας του West Capella για την πραγματοποίηση της γεώτρησης. Ως μέρα έναρξης της καθόδου του γεωτρύπανου στον βυθό θεωρείται η Παρασκευή, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση μιας μέρας. Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τη σταθεροποίηση του πλοίου θεωρείται ότι θα αρχίσουν οι εργασίες της γεώτρησης.

Η χθεσινή μέρα αναλώθηκε κυρίως σε δοκιμές και ελέγχους του εξοπλισμού, αλλά και στη μεταφορά προσωπικού που θα εργαστεί στο πλοίο και τροφίμων και άλλων υλικών. Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται καθημερινά, με χρήση ελικοπτέρων ή πλοίων, με ευθύνη της EDT Offshore, της εταιρείας η οποία με έδρα τη Λεμεσό θα παρέχει όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη γεώτρηση.

Από τη στιγμή της άφιξης του West Capella στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση πολύ κοντά βρίσκεται το πλοίο Troms Hera, το οποίο διαθέτει και εξοπλισμό πυρόσβεσης.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στον «Πολίτη» 107.6, απηύθυνε μήνυμα να χαμηλώσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές. Όπως είπε «η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις είναι να συνεχίσουμε με χαμηλούς τόνους, με σύμμαχό μας το διεθνές δίκαιο.

«Με αγχώνει περισσότερο η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές παρά η προκλητικότητα της Τουρκίας», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξέφρασε την ανησυχία του από τις συνεχείς εντάσεις στην περιοχή της Κύπρου στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά και με φόντο την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ερωτώμενος αν ο διεθνής οργανισμός ανησυχεί για πιθανή ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά και προφανώς ανησυχούν από τις συνεχείς εντάσεις σε αυτή την περιοχή.

Επίσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά προτιμά την παρουσία 40.000 στρατιωτών στην Κύπρο.

Επέμεινε πως η διάσκεψη δεν οδηγήθηκε σε αποτυχία μόνο λόγω της ασφάλειας και των εγγυήσεων και εκτιμώντας πως ο γγ του ΟΗΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει δημόσια τι ακριβώς έγινε.

Όσον αφορά στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο κ. Ακιντζί σημείωσε με νόημα πως λόγω της στάσης της ε/κ και της ελληνικής πλευράς, εκ των πραγμάτων «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών» και έκανε λόγο για ξεκάθαρα μηνύματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για σταδιακή μείωση των στρατευμάτων και επανεξέταση του συστήματος ασφαλείας. Η ε/κ πλευρά όμως, επέμεινε, έφτασε στην Ελβετία μόνο με ένα σύνθημα, για «μηδέν στρατό και εγγυήσεις».

Επιπλέον δηλωσε ότι δήλωσε ότι στη διάσκεψη για το Κυπριακό, υπήρξαν διαφωνίες και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα