«Σχέδιο Πυθία» κατά Καραμανλή: Ποιος είναι ο υπερκατάσκοπος της CIA

13:56 7/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Τέσσερα άτομα παραπέμπονται σε δίκη θεωρούμενα ότι εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου Πυθία που αφορούσε καταγγελίες για φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με εισαγγελική πρόταση σε δίκη παραπέμπεται ο William Basil, Αμερικανός, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της απόπειρας κατασκοπείας, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται την παραπομπή σε δίκη για παραβίαση μυστικών

της πολιτείας κατ´ εξακολούθηση για δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ με ηθικό αυτουργό τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε έγγραφα εμπιστευτικού χαρακτήρα, που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο, όπως γράφει η «Καθημερινή».

Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας, τα πράγματα εξελίχθηκαν ως εξής:

Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Aμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Επίσης, η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του William B και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής.

Ποιος είναι ο «υπερκατάσκοπος» William Bazil

Εξηντα τριώ νχρονών φέρεται να είναι ο William G, Basil, η William B.B. η Βασίλης Βασιλειάδης η απλά ο Μπιλ για τους συγχωριανούς του στην Κάρπαθο, εκεί όπου επιστρέφει μεταμφιεσμένος και με άλλο διαβατήριο παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του.

Στην Κάρπαθο, γράφει το protothema.gr, δύσκολα θα ακούσεις κακιά κουβέντα για τον Μπιλ. Οι φίλοι του και οι συγγενείς του αρνούνται να πιστέψουν, ότι ο γοητευτικός άνδρας με τα γαλάζια μάτια, έκανε αυτά που του καταλογίζουν.

Οι φήμες λένε ότι παρά το ένταλμα σύλληψης, ο Basil επισκέφθηκε και φέτος το νησί της καρδιά του, εκεί όπου ήθελε να αποτραβηχτεί μόνιμα όταν θα αποχωρούσε από την CIA.

Για τους γνώστες των θεμάτων περί πρακτόρων και μυστικών υπηρεσιών, το μόνο εύκολο για τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα ήταν να έρθει.

Στην Κάρπαθο προσγειώνονται καθημερινά πτήσεις τσάρτερ από την Γερμανία, την Ιταλία και την Βρετανία και στο αεροδρόμιο υπάρχουν τρεις αστυνομικοί για τον έλεγχο των ταξιδιωτών.

Με ένα άλλο όνομα στο διαβατήριο και την απαραίτητη μεταμφίεση ο Μπιλ εισήλθε σαν κύριος στο νησί του, χωρίς να γίνει αντιληπτός για να δώσει το παρών σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις που ήταν καλεσμένος τον Σεπτέμβριο.

Ο πρώην «αόρατος» πράκτορας της CIA που επισήμως μετά το σκάνδαλο επέστρεψε στην Αθήνα όταν οι ανώτεροί του έκριναν ότι δεν συνέτρεχε κίνδυνος να αποκαλυφθεί η ιδιότητά του, είχε και την επαγγελματική κάρτα του.

Σε αυτήν αναφέρεται ως πρώτος γραμματέας περιφερειακών υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και αυτή έδινε στις κοινωνικές του επαφές και στους συντοπίτες του από την Κάρπαθο.

Εκεί όπου επισήμως εθεάθη για τελευταία φορά στις 7 Ιανουαρίου του 2014 στην Όλυμπο, όπου παραβρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του στην επιμνημόσυνη δέηση του καθηγητή Μανώλη Σακέλλη, συγγενή από την πλευρά της γυναίκας του.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τα όσα λένε συγγενείς και φίλοι, ο William G. Basil έφυγε για το Αφγανιστάν-μιλάει άψογα τις τοπικές διαλέκτους-όπου και εργάστηκε είτε ως σύμβουλος ασφαλείας σε κάποια εταιρία είτε ως στέλεχος της Αμερικάνικης Κυβέρνησης.

Η δουλειά του ήταν να συντάσσει εκθέσεις και εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση, την τρομοκρατία η την ασφάλεια, οι οποίες κατέληγαν στα κεντρικά του Λάνγκλεϊ η του Μέριλαντ, εκεί όπου στεγάζονται η CIA και η NSA αντίστοιχα.

Εκεί κατέληγαν και οι απομαγνητοφωνημένες υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρά την συνταξιοδότηση του από την CIA πριν από λίγα χρόνια, έκανε αυτό που κάνουν πολλοί βετεράνοι πράκτορες. Εξακολούθησε να συνεργάζονται με την υπηρεσία, όχι όμως ως επιχειρησιακός, αλλά ως εκπαιδευτής νέων πρακτόρων στην περίφημη «Φάρμα» της CIA στο Camp Peary.

Ο Billl ελάχιστα μιλούσε για την δουλειά του, όταν κατέβαινε στο νησί που γεννήθηκε και μεγάλωσε και το οποίο άφησε όταν τελείωσε το γυμνάσιο στο Απέρι για να κατέβει στην Αθήνα.

Αποφοιτώντας από το κολέγιο του Deere, έφυγε για σπουδές στην Αμερική στα οικονομικά και στα νομικά, ενώ ακόμη και η αρχική επαγγελματική του διαδρομή τυλίγεται κι’ αυτή από το μυστήριο. Υπάρχουν αυτοί που επιμένουν ότι ξεκίνησε δουλεύοντας στην Εισαγγελία της Βαλτιμόρης σε ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών και άλλοι που υποστηρίζουν ότι υπηρέτησε πρώτα στον στρατό, πιο συγκεκριμένα σε βάση της Αλάσκας.

Πηγές και κύκλοι των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον πολύ πιο γνωστό Ελληνοαμερικάνο πράκτορα John Kyriakou, όταν υπηρετούσε και αυτός στο κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα, σε επιχειρήσεις που αφορούσαν την τρομοκρατία και σε στρατολόγηση αξιωματούχων αραβικών κυρίως χωρών.

Ένας από αυτούς αποδείχτηκε καθοριστικός για την επιχείρηση «Δίχτυ» στην πρεσβεία του Ιράκ το 2003, προκειμένου να απομακρυνθούν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών ειδών, η οποία έγινε με συνεργασία κλιμακίων της CIA και της ΕΥΠ, τα οποία χειρίστηκε αριστοτεχνικά ο Βασιλειάδης.

Δύο χρόνια αργότερα, την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών συνειδητοποίησε ότι είχε έρθει η ώρα να φύγει έστω και προσωρινά, πριν επιστρέψει το 2006, ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας.

Ήταν ο μοναδικός ίσως διπλωμάτης που απέφευγε να δίνει το παρόν στην καθιερωμένη δεξίωση της 4ης Ιουλίου, εκεί όπου άστραφταν τα φλας των φωτογράφων.

Ο πατέρας του ήταν ο Γιώργος Β. Βασιλειάδης, μετανάστης στην Βαλτιμόρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα