«Ρουκέτα» Σόιμπλε: Κάντε ό,τι λέει το ΔΝΤ, γιατί αν φύγει «λεφτά τέλος»

18:59 19/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Δραματικό κλίμα για την Ελλάδα στο Νταβός απ’ όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως, εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα -και με αυτά τα δεδομένα η γερμανική Βουλή δεν πρόκειται να δεχτεί να ψηφίσει

νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.

Σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση του ο κ. Σόιμπλε, ουσιαστικά εκβιάζει την Αθήνα για να δεχθεί όλα όσα απαιτεί το Ταμείο. Διαφορετικά απειλεί με χρεοκοπία την Ελλάδα, μιας που τον Ιούλιο λήγουν ομόλογα ύψους 6,3 δισ ευρώ -και τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν, χωρίς βοήθεια από τους δανειστές;.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg είπε: «Χωρίς το Ταμείο, το πρόγραμμα θα τερματιστεί, καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί. Δεν θα είχε νόημα δε να προσπαθήσει κάποιος να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντήσουν πως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί, παρόλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Welt: Νίκη και ήττα του Σόιμπλε η αποχώρηση του ΔΝΤ

Με το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τις σκέψεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασχολείται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της Welt. «‘Δεν σχεδιάζουμε χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ’, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η Welt, αλλά σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν θα συμμετείχε πλέον, το σημερινό πρόγραμμα θα τελείωνε. ‘Θα έπρεπε να διαπραγματευθούμε ένα καινούργιο πρόγραμμα αλλά μόνο με τον ESM’. Η υπόλοιπη τρόικα μόνη της δεν θα ήταν αξιόπιστη. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να ψηφίσει».

Και η εφημερίδα σημειώνει: «Το χειρότερο για τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τη Χριστιανική Ένωση είναι ότι το φθινόπωρο θα γίνουν εκλογές. Ένα πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ θα έπρεπε προηγουμένως να περάσει από το Κοινοβούλιο και από μια απρόθυμη κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Από την αρχή επέκρινε τη βοήθεια προς την Ελλάδα ως παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα έπρεπε για την περίπτωση των περιπτώσεων – μια οριστική δηλαδή άρνηση του ΔΝΤ – να προχωρήσουν σε μια ψηφοφορία για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις εκλογές. Για τον Σόιμπλε κάτι τέτοιο θα ήταν και ήττα και νίκη μαζί, διότι στην αρχή της κρίσης δεν ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν ήθελε την εξάρτηση από το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να συστήσουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ταμείο, είχε πει τότε στην εφημερίδα μας. Τώρα φαίνεται να υλοποιούνται οι τότε σκέψεις του».

Keywords
Τυχαία Θέματα