Ρώμη καλεί Βρυξέλλες: Αν δεν ληφθούν μέτρα η Ευρώπη θα κατακλυστεί από μετανάστες

09:48 16/6/2015 - Πηγή: Aixmi

«Πανικό» έχουν προκαλέσει οι απειλές της Ρώμης πως αν οι Βρυξέλλες δεν λάβουν μέτρα για το μεταναστευτικό, τότε η ιταλική κυβέρνηση θα χορηγήσει προσωρινές βίζες σε χιλιάδες παράνομους μετανάστες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα σύστημα ποσοστώσεων για να μοιραστεί το «βάρος» της φιλοξενίας των προσφύγων, αλλά πολλές χώρες θέλουν το μέτρο να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση, κάτι που έχει εξοργίσει την ιταλική κυβέρνηση.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συναντώνται την Τρίτη στο Λουξεμβούργο σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία λύση στην κρίση.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται ο Guardian, « η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή ενόψει της συνόδου» .

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαμήνυσε πως εάν δε βρεθεί μία δίκαιη λύση τότε η κυβέρνησή του θα αρχίσει να χορηγεί προσωρινές βίζες στις «καραβιές» των μεταναστών, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αυστρία και η Ουγγαρία απειλούν πως θα κλείσουν τα σύνορά τους, ενώ η Γαλλία και η Ελβετία αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο μεταναστών από την Ιταλία. Η αστυνομία περιπολεί τις μετακινήσεις στις διεθνείς σιδηροδρομικές γραμμές, αψηφώντας τους κανόνες περί ελεύθερης μετακίνησης στην ευρωπαϊκή ζώνη Σέγκεν.

Και όλα αυτά την ώρα που η Ε.Ε. διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας του Σέγκεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα