Ρέγκλινγκ: Ανησυχία για τα μέτρα αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους

13:24 17/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης – ESM, προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί.

Στη συνέντευξη υπό τον τίτλο «Κανείς δεν επιθυμεί Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρεται στο ελληνκό ζήτημα και σχολιάζοντας την έκθεση των θεσμών για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως αυτή οδηγείται στο συμπέρασμα πως «τα μέτρα εγείρουν σημαντικές

ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και το 2018», ενώ υπογραμμμίζει ότι οι χώρες μέλη του ESM θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.

Για τον ίδιο πάντως οι εξαγγελίες ήταν ζήτημα καταπάτησης της εμπιστοσύνης που επιχειρείται να αποκατασταθεί μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς, αφού «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συζητά με τους θεσμούς εκ των προτέρων όλα τα μέτρα που πιθανόν να επηρεάζουν τους στόχους του προγράμματος. Επίσης πρέπει να συζητείται εκ των προτέρων με τους θεσμούς και το πως θα χρησιμοποιείται το πλεόνασμα του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Όπως σημειώνει η ελληνική πλευρά δεν είχε ενημερώσει για τα συγκεκριμένα μέτρα.

«Ελπίζω σύντομα να επιστρέψουμε σε πρακτικές που ενισχύουν τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αναφορικά με τη β’ αξιολόγηση ο επικεφαλής του ESM παραδέχεται ότι «υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς το παρόν έχουμε κολλήσει στη β’ αξιολόγηση αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να κάνουμε προόδους στο μέλλον».

O επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι εάν η υλοποίηση των όρων του προγράμματος δεν ήταν εμπροσθοβαρής, το πακέτο στήριξης θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο, όπως αναδημοσιεύει το newmoney.gr.

Οσον αφορά στο χρέος, σημειώνει ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ άλλαξε λόγω της κατάρρευσης του ΑΕΠ, αλλά το συνολικό χρέος δεν έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Η βελτίωση στους όρους του δανεισμού εξοικονομεί για την Ελλάδα περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ ετησίως, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη».

Keywords
Τυχαία Θέματα