Προβλέψτε το θάνατό σας σε βάθος 5ετίας!

20:31 2/3/2014 - Πηγή: Aixmi

Αιματολογικό test, με το οποίο μπορεί να προβλεφθεί πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να ζήσει ή να πεθάνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για λόγους υγείας, ακόμα κι αν τώρα φαίνεται υγιής, ανέπτυξαν Φινλανδοί και Εσθονοί επιστήμονες, παίρνοντας δείγματα αίματος από 17.345 γενικά υγιείς ανθρώπους.

Κατόπιν, ανέλυσαν τα δείγματα για πάνω από 100 βιοδείκτες και ταυτόχρονα παρακολουθούσαν την υγεία των συμμετεχόντων επί μια πενταετία, στη διάρκεια της οποίας πέθαναν οι 684 από διάφορες ασθένειες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι πέθαναν,

είχαν παρόμοια επίπεδα σε τέσσερις συγκεκριμένους βιοδείκτες: την αλβουμίνη, την άλφα-1 όξινη γλυκοπρωτεϊνη, το κιτρικό οξύ και το μέγεθος των σωματιδίων της λιποπρωτεϊνης πολύ χαμηλής πυκνότητας. Αυτή, κατά τους ερευνητές, είναι κατά κάποιον τρόπο η «υπογραφή» του μελλοντικού θανάτου, ο οποίος μπορεί να επέλθει από ποικίλες ασθένειες, όπως από καρκίνο ή καρδιοπάθεια.

Μόνο το περίπου 20% όσων είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σε αυτούς τους τέσσερις βιοδείκτες, πέθαναν μέσα στον πρώτο χρόνο. Οι εν λόγω βιοδείκτες σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, τη χρόνια φλεγμονή και τις λοιμώξεις, τον μεταβολισμό και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Πλέον, οι επιστήμονες προσπαθούν να μελετήσουν, αν υπάρχει κάποιο «νήμα» που συνδέει αυτούς τους τέσσερις δυσοίωνους βιοδείκτες. «Πιστεύουμε ότι στο μέλλον αυτά τα τεστ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίζονται οι άνθρωποι που φαίνονται υγιείς, αλλά στην πραγματικότητα έχουν σοβαρές ασθένειες, που χρειάζονται θεραπεία. Όμως περισσότερες μελέτες χρειάζονται, προτού αυτά τα ευρήματα καταστεί δυνατό να εφαρμοστούν στην κλινική πράξη», δήλωσε ο Γιοχάνες Κετούνεν.

Πάντως, οι εσθονοί επιστήμονες βρήκαν πρώτοι τους «βιοδείκτες του θανάτου» σε δείγμα 9.842 ανθρώπων και, καθώς ήθελαν να βεβαιωθούν για τα αποτελέσματά τους, ζήτησαν από τους φιλανδούς ερευνητές να επαναλάβουν το πείραμα σε άλλους 7.503 ανθρώπους, όπως και έγινε – με παρόμοια αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα