Πρόκληση: Αναδρομικά για 160 πρώην βουλευτές

10:21 22/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Μποναμά-πρόκληση ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για τους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ποσό κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους

αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει.

Κι ενώ γι’ αυτό το ποσό δεν έχουν ενημερωθεί οι δανειστές, η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τη διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου, όπου περιλαμβάνονται οι μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ αλλά και η αύξηση συντάξεων σε πρώην και πλέον συνταξιούχους βουλευτές. Στο μέλλον, έως το τέλος του 2018, θα αποφασιστεί αν θα ενταχθούν και αυτοί στις ρυθμίσεις του νόμου.

Σχετικά με τα αναδρομικά, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προσφύγει και διεκδικούν χιλιάδες ευρώ είναι ακόμη και ο Άκης Τσοχατζόπουλος που διεκδικεί 250.000 ευρώ.

Το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω.

Η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Η σχετική εισήγηση έχει ήδη δοθεί και μένει πλέον να βγει και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, επέρχονται μειώσεις:

– 50% στο ΕΚΑΣ το 2017, οι οποίες θα συνεχιστούν και το 2018, αλλά και το 2019 μέχρι τελικής εξαφάνισης του επιδόματος αυτού από τους χαμηλοσυνταξιούχους την 1η/1/2020,
– ως και 48% στις νέες συντάξεις,
– ως και 50% στις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν με την κύρια τα 1.300 ευρώ (μικτά) ή 1.170 ευρώ καθαρά.

Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων βουλευτών:

* 4-β. «Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών ποσών σύνταξης που δικαιούνται συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά το Ν.Δ. 99/1974 (Α’ 295), καθώς και οι κληρονόμοι τους, λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3691/2008 (Α’ 166), σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.

* 4-γ. Αναδρομικά ποσά συντάξεων τα οποία καταβάλλονται σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων συμψηφίζονται με τυχόν ποσά που οφείλει ο δικαιούχος στο Δημόσιο».

Οι μόνοι συνταξιούχοι του Δημοσίου για τους οποίους και μόνον έγινε πρόβλεψη νομοθετική περί επιστροφής αναδρομικών ποσών βάσει δικαστικών αποφάσεων είναι οι βουλευτές κατά το Νομοθετικό Διάταγμα 99/1974 (Α’ 295), που επικαλείται το επίμαχο άρθρο 23.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα