Πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία

13:47 2/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Πρόσφατα, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αιφνιδίασε τους επενδυτές μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο ενόψει μιας «σοβαρής επιβράδυνσης» που οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Λίγα λεπτά της ώρας αργότερα, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για

να στηρίξει το νόμισμα που υποχωρούσε εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου.

Η διάσταση ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου καταδεικνύει με ποιον τρόπο μπορεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών να μετατρέψει το 2015 σε έτος αποκλίσεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και αυξημένης αστάθειας στις χρηματαγορές.

Οπως φαίνεται και η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, Federal Reserve, μπαίνει στον χορό. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως θα αποσύρει την υπόσχεσή της να διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα για «σημαντικό χρονικό διάστημα».

Οι προσλήψεις αυξάνονται και στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, πιστεύουν πως η πτώση του πετρελαίου θα αυξήσει την καταναλωτική ζήτηση. Σε έκθεσή τους προς τους πελάτες τους, οι Νεβίλ Χιλ και Τζέιμς Σουίνι, οικονομολόγοι της Credit Suisse, επισημαίνουν ότι το φθηνό πετρέλαιο «επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας πως το επόμενο έτος θα υπάρχουν αποκλίσεις νομισματικής πολιτικής και είναι πιθανότερο να αυξήσει τα επιτόκια η Fed το πρώτο εξάμηνο, ενώ την ίδια στιγμή θα πιέζει άλλες κεντρικές τράπεζες να τα μειώσουν».

Δείτε περισσότερα στο marketnews.gr

http://marketnews.gr/article/19622/pws_h_ptwsh_ths_timis_tou_petrelaiou_tha_enisxysei_thn_pagkosmia_oikonomia#sthash.86uOBxDn.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα