Πολυξένη – Φρίκη στην Κωνσταντινούπολη του ΄70

19:34 26/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Η Πολυξένη είναι 12 ετών και ζει στο ορφανοτροφείο της Καβάλας μαζί με τον αδελφό της, έως ότου την υιοθετεί ένα πλούσιο ζευγάρι Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης. Έτσι, αποκτά μια νέα οικογένεια, που ζει σε αρχοντικό πάνω στον Βόσπορο.

Αυτή είναι η αφετηρία της ταινίας, μέσα από την οποία η Δώρα Μασκλαβάνου καταπιάνεται με το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, σε μια πολλή δύσκολη εποχή για τις νέες κοπέλλες των ρωμέικων οικογενειών στις

αρχές της δεκαετίας του ΄70.

Όταν πεθαίνει ο πατέρας, η μητέρα επιχειρεί να παντρέψει την Πολυξένη με έναν ισχυρό άνδρα, αλλά εκείνη αντιστέκεται προσπαθώντας να κερδίσει την ανεξαρτησία της. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι συνωμορτούν να της αρπάξουν την περιουσία.

Όπως φαίνεται ήδη από τον τίτλο, είναι Ξένη στην ίδια της την Πόλη. Αποπειράται συνεχώς να επικοινωνήσει με τον αδελφό της για να επανασυνδεθεί με το τελευταίο αγαπημένο της πρόσωπο, χωρίς να τα καταφέρνει. Οι συντηρητικές γειτόνισες Ρωμιές τη θεωρούν αναιδή και προκλητική, επειδή αρνείται τα δικά τους στερεότυπα, όμως και εκείνη δείχνει ανοιχτά πως τις περιφρονεί -μαζί και τον αξιακό τους κώδικα.

Η πρωταγωνίστρια Κάτια Γκουλιώνη υπηρετεί με συνέπεια τον ρόλο, στον οποίο η σκηνοθέτις έχει δώσει χαρακτήρα περισσότερο ξωτικού παρά ζωντανού ανθρώπου. Ακόμη και οι ερωτικές της αντιδράσεις, στην («ανάρμοστη» για την κοινότητα των Ρωμιών) σχέση της με έναν φτωχό Τούρκο, δείχνουν απόκοσμες.

Η Λυδία Φωτοπούλου είναι εξαιρετική στο ρόλο της μητέρας, η οποία προσπαθεί να διασφαλίσει το μέλλον της Πολυξένης, μέσα από τους κανόνες που η εποχή επιτάσσει. Οι Έλληνες της Πόλης, όσοι έχουν απομείνει το 1970 μετά από τους διωγμούς και την τρομοκρατία, ζουν σε κλίμα απόλυτης ανασφάλειας.

Η Δώρα Μασκλαβάνου μεταφέρει με πιστότητα την ατμόσφαιρα -σε αυτό, βέβαια, βοηθά αποφασιστικά η εικόνα και το χρώμα της ίδιας της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, στα πρόσωπα της ταινίας δεν καταφέρνει να εμφυσήσει τα δραματουργικά στοιχεία που θα τα ολοκλήρωναν σαν χαρακτήρες.

Πολυξένη – Φρίκη στην Κωνσταντινούπολη του ΄70

The post Πολυξένη – Φρίκη στην Κωνσταντινούπολη του ΄70 appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα