Πολιτικό χάος στη Γερμανία: Η Μέρκελ ψάχνει συμμάχους, ο Σουλτς λέει «όχι»

16:14 20/11/2017 - Πηγή: Aixmi

Τη μεγαλύτερη μεταπολεμική πολιτική κρίση ζει η Γερμανία, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Φιλελεύθεροι αποχώρησαν, μένοντας αμετακίνητοι στις θέσεις τους, και τώρα όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν ανοιχτά.

Ο πρόεδρος της χώρας Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, συναντήθηκε με την καγκελάριο και αμέσως μετά απηύθυνε διάγγελμα, στο οποίο κάλεσε το κόμματα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους

και να συμβάλουν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρόεδρος είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη διεξαγωγή νέων εκλογών και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους Γερμανούς πολίτες την ψήφο που έδωσαν τον Σεπτέμβριο».

Τις τελευταίες ώρες εντάθηκαν οι πιέσεις στους Σοσιαλδημοκράτες να συντρέξουν σε συγκρότηση νέου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτή φαίνεται να είναι και η επιθυμία του κ. Σταϊνμάιερ, ωστόσο ο Μάρτιν Σουλτς και όλο το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών δεν φαίνεται να συζητά τέτοιο ενδεχόμενο.

Πριν από λίγο ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι βεβαίως θα ανταποκριθεί σε πρόσκληση του κ. Σταϊνμάιερ να συζητήσουν τις εξελίξεις, υπογράμμισε όμως ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα μελλούμενα, πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν τη διαλλακτικότερη στάση, που φαίνεται να υιοθετούν οι Φιλελεύθεροι τις τελευταίες ώρες, διαμηνυοντας ότι θα μπορούσαν, ίσως, να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων.

Μια τέτοια κυβέρνηση, πάντως, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς για κάθε νομοσχέδιο θα πρέπει να δίνει μάχη στη Βουλή με αμφίβολα αποτελέσματα.

Αν δεν βρεθεί κάποια λύση και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές -πιθανώς την άνοιξη- κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμά τους. Ήδη, ορισμένοι εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σημάνει και το πολιτικό τέλος της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έμοιαζε παντοδύναμη πριν από λίγους μήνες.

The post Πολιτικό χάος στη Γερμανία: Η Μέρκελ ψάχνει συμμάχους, ο Σουλτς λέει «όχι» appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα