«Πόλεμος» Ολλανδίας-Τουρκίας με φόντο το τουρκικό δημοψήφισμα,τις συγκεντρώσεις, τις απαγορεύσεις

10:05 12/3/2017 - Πηγή: Aixmi

«Φωτιά» έχει ανάψει στις σχέσεις Ολλανδίας- Τουρκίας. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο χώρες κορυφώθηκε χθες μετά και την απέλαση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων η οποία μετέβη στο Ρότερνταμ, λίγες ώρες αφού η Ολλανδία, είχε εμποδίσει την έλευση στη χώρα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα συμμετείχε σε μια εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στο αεροπλάνο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί σε ολλανδικό έδαφος, η Άγκυρα απέκλεισε την ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο,

χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Χάγης «απομεινάρια ναζισμού», δήλωση που έκανε και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνοντας περισσότερολάδιστη φωτιά.

Ωστόσο ο Τσαβούσογλου κατάφερε να προσγειωθεί χθες βράδυ στην πόλη Μετς στην ανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε μια εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής πτέρυγας της Ενωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Στο μεταξύ η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά έφτασε οδικώς στο Ρότερνταμ από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας χθες βράδυ, όμως δεν της επετράπη η είσοδος στο τουρκικό προξενείο και οδηγήθηκε και πάλι στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική αστυνομία.Πληροφορίες ανέφεραν πως η υπουργός κρατούνταν, αλλά τελικά απελάθηκε, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση κατήγγειλε την «ανεύθυνη επίσκεψη» της Καγιά.

Στο μεταξύ η Τουρκία διά στόματος του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντρίμ, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα «με τους πιο σκληρούς τρόπους» στις ενέργειες της Ολλανδίας. «Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα