Πολ Μέισον: Εργαστήρι μίας Ευρώπης νέου τύπου η Ελλάδα

17:38 17/9/2015 - Πηγή: Aixmi

«Εργαστήρι μίας Ευρώπης νέου τύπου» θεωρεί την Ελλάδα ο οικονομικός αναλυτής του Channel 4 Πολ Μέισον.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις εκλογές, αλλά και την έκδοση του νέου βιβλίου του, «Postcapitalism- a guide to our Future», που θα μεταφραστεί και

στα ελληνικά, ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος εκτιμά ότι ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης «βλέπουμε την αρχή μιας οικονομίας που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε», ενώ ερωτηθείς για το χρέος λέει ότι «δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που να θεωρεί το χρέος βιώσιμο».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι δυνητικοί σύμμαχοι της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, σε αντίθεση με τους Γερμανούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «εκδικητικούς».

Ερωτηθείς εξάλλου ποιο θεωρεί σοβαρότερο πρόβλημα για την Ευρώπη, την κρίση χρέους ή το προσφυγικό, ο Πολ Μέισον είναι κατηγορηματικός: «το προσφυγικό πρόβλημα μόλις άρχισε».

Παράλληλα, ο βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι «Ο καπιταλισμός θα πάρει πολύ καιρό για να πεθάνει», και συνεχίζει:

«Και στο βιβλίο μου, “PostCapitalism” αναφέρω ότι είναι η συνέπεια της τεχνολογίας της ενημέρωσης στην αγορά. Αυτό δείχνει πολύ μακριά από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολύ άμεσα και οφείλονται στις παλιές μορφές του καπιταλισμού, που γνωρίζουμε ως νεοφιλελευθερισμό. Η Ελλάδα θα μπει σε άλλο ένα μνημόνιο λιτότητας. Όμως νομίζω ότι ακόμα και σε μία χώρα όπως η δική σας, βλέπουμε πραγματικά την αρχή μίας εναλλακτικής οικονομίας, στην οποία αναφερόμαστε… Ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχει η αρχή, νομίζω, μίας οικονομίας που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε».

Σε ερώτηση εάν συμφωνεί με την εκτίμηση κάποιων Ελλήνων, ότι η χώρα έχει γίνει όμηρος του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, ο Πολ Μέισον απαντά:

«Η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από όμηρος του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Νομίζω ότι είναι το εργαστήρι μιας Ευρώπης νέου τύπου. Το ευρώ, που εμείς οι οικονομολόγοι παρατηρούσαμε να γεννάται στις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρουσιάστηκε ως ένα συνεργατικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει ένα ενιαίο νόμισμα και σταδιακά ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα. Αυτό που έχουμε τώρα, νομίζω ότι είναι μία μηχανή που καταστρέφει δουλειές».

Σε ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος σημειώνει:

«Δεν γνωρίζω κανέναν σοβαρό οικονομολόγο που να πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Γι’ αυτό, στον απόηχο του τρίτου μνημονίου, είπα ότι ακόμα κι αν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, ή αν δεν υπάρξει άλλη μία κρίση χρέους, και αυτό αφορά φυσικά οποιονδήποτε βρίσκεται στην εξουσία- είτε είναι η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μία νέα συμμαχία, θα έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ότι τα μέτρα που σχεδιάστηκαν στο μνημόνιο του Ιουλίου θα προκαλέσουν νέα ύφεση και αν το χρέος δεν αναδιαρθρωθεί πλήρως, δεν θα αποπληρωθεί», απαντά ο Πολ Μέισον.

Για το «ποιο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και ίσως να πείσει τους πιστωτές για να αλλάξουν τακτική στο θέμα του χρέους», ο Πολ Μέισον απάντησε ότι από τα όσα συνέβησαν τον Ιούλιο είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός φαίνεται προσηλωμένος στο ευρώ.

«Άρα, είναι λογικό να λέμε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης που να περιέχει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ, εντός της ευρωζώνης. Όχι εντός μίας ευρωζώνης όπου κυριαρχεί η Γερμανία».

Σε ερώτηση για το «ποιο θεωρεί ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη- η κρίση χρέους, ή το προσφυγικό» υποστηρίζει:
«Νομίζω ότι η προσφυγική κρίση είναι κάτι που εμείς, που ξέραμε πως θα εξελιχθεί το πρόβλημα των προσφύγων που αυξανόταν τα τελευταία τρία- τέσσερα χρόνια, είναι κάτι που λέγαμε ότι θα έλθει. Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα με τους πρόσφυγες μόλις αρχίζει, διότι οι Ούγγροι επιμένουν να αποκλείουν τα σύνορά τους με συρματοπλέγματα και αυτό θα προκαλέσει ένα αντίστροφο κύμα εξαθλιωμένων ανθρώπων, που από τα σερβο-ουγγρικά σύνορα θα παίρνουν τον δρόμο του γυρισμού προς τον Πειραιά, προς τη Λέσβο και από εκεί προς την Ανατολή, την Τουρκία. Το μήνυμα της Μέρκελ «ελάτε στη Γερμανία», θα έπρεπε να είναι «δεν μπορέσατε να έλθετε στη Γερμανία, τι να κάνουμε κι εμείς;», λέει ο Μέισον.

Κατά την άποψή του το προσφυγικό θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Υπάρχει μία πολιτική που δεν έχει ανακοινωθεί, για την μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα διέλευσης, κάτι που όμως δεν θα αποτελεί επιλογή σε τρεις – τέσσερις εβδομάδες αν δεν υπάρξει πανευρωπαϊκή λύση. Άρα, προφανώς, η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι το πιο πιεστικό ζήτημα αυτή τη στιγμή και όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι πρέπει να κάνει κάτι συντονισμένα για τους πρόσφυγες» κατέληξε ο οικονομικός αναλυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα