Ποιος είναι ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Ρώσο πρέσβη; Γκιουλενιστής ή μέλος της Αλ Νούσρα;

12:17 20/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ από τον 22χρονο αστυνομικό Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ο οποίος φέρεται να είχε λάβει ειδική άδεια μετά το πραξικόπημα.

«Μην ξεχάσετε το Χαλέπι. Μην ξεχάσετε τη Συρία. Ούτε εσείς, ούτε εγώ θα βγούμε ζωντανοί από εδώ μέσα. Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ. Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα νιώσετε ασφάλεια. Όποιος έχει μερίδιο για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», φέρεται να είπε ο νεαρός

δολοφόνος του 62χορνου πρέσβη.

Μιλώντας στα αραβικά πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά φέρεται να φώναξε: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «είμαστε οι απόγονοι εκείνων που στήριξαν τον προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα της τζιχάντ».

Ένα θρίλερ εκτυλίσσεται στην έρευνα που αφορά τον τρόπο που παρεισέφρησε στο κτίριο. Αρχικά ειπωθηκε ότι είχε παρουσιάσει πλαστή αστυνομική ταυτότητα για να περάσει τον έλεγχο, αλλά λίγες ώρες μετά τη φονική επίθεση, αποκαλύφθηκε πως ο 22χρονος ήταν εν ενεργεία αστυνομικός και δη μέλος κατασταλτικής μονάδας στην Άγκυρα. Και πάλι ωστόσο δεν δικαιολογείται η παρουσία του στο φυλασσόμενο κτίριο που χρειαζόταν ειδική άδεια για να εισέλθει.

Εκεί που έχει επικεντρωθεί τώρα η έρευνα είναι ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα του δολοφόνου και με ποια οργάνωση είχε διασυνδέσεις καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι τον κατηγορούν ως «γκιουλενιστή» κι άλλοι ότι ήταν μέλος της Αλ Νούσρα, (Τζαμπάτ Φατάχ αλ Σαμ πλέον).

Η τρομοκρτική οργάνωση της Αλ Νούσρα πανηγύριζε για την πράξη του 22χρονου χαρακτηρίζοντάς τον ήρωα που «δεν έμεινε άπραγος την ώρα που μουσουλμάνοι στο Χαλέπι και τη Συρία σφαγιάζονται», απειλώντας με νέες επιθέσεις κατά ρωσικών πρεσβειών, καθώς τόσο η συγκεκριμένη οργάνωση όσο και το Ισλαμικό Κράτος φτιάχνουν λίστες με τις διευθύνσεις των ρωσικών πρεσβειών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν γκιουλενιστή τον Αλτιντάς καθώς μεταδίδουν ότι διατηρούσε επαφές με τη FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ, έσπευσε να κατηγορήσει τον Γκιουλέν, λέγοντας πως «ο δράστης είναι αστυνομικός. Σύμφωνα με όσα άκουσα είναι μέλος της FETO» ενώ κι άλλος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υποστήριξε πως «υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις» ο δολοφόνος να συνδέεται με την οργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα