Ποιοι ηγέτες ΔΕΝ θα παραστούν στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο

00:10 29/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία για την ιστορική επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Αβάνα, δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, που απεβίωσε σε ηλικίας 90 ετών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ούτε ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) ούτε ο αντιπρόεδρος (Τζο Μπάιντεν)» θα μεταβούν στη νήσο για την κηδεία του «πατέρα της Κουβανικής

Επανάστασης», δήλωσε ο Τζο Έρνεστ, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση στην περίπτωση που μια αμερικανική αντιπροσωπεία σταλεί στην Κούβα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει σχέδια να ταξιδέψει στην Αβάνα λόγω «βεβαρημένου προγράμματος», σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν παρότι κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος και απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα κάνοντας λόγο για έναν «στενό φίλο και σύντροφο», δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις αλλά στέλνει αντιπροσωπεία η οποία αναχώρησε σήμερα από την Πιονγιάνγκ για την Αβάνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιβάλλον του.
Θα εκπροσωπηθεί από τον Ζαν Πιερ Μπελ, τον προσωπικό του απεσταλμένο για τη Λατινική Αμερική και πρώην πρόεδρο της Γερουσίας, που θα βρίσκεται στην Κούβα από την Τρίτη, όπως επίσης από την υπουργό Περιβάλλοντος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, την Κυριακή όπως διευκρινίστηκε.
Τελικά ούτε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό θα παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο αποκάλεσε «σπουδαίο ηγέτη» προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις στην χώρα του.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι ο γενικός κυβερνήτης Ντέιβιντ Τζόνστον θα εκπροσωπήσει την χώρα στις εκδηλώσεις προς τιμή του εκλιπόντος Κάστρο. Ο Τζόνστον είναι αντιπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ, της επικεφαλής του κράτους κατά τίτλο.

Ο Τριντό δέχθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος στον Καναδά αλλά και από στελέχη των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, αφού απέτισε φόρο τιμής σε έναν «σπουδαίο ηγέτη» κι έναν «επαναστάτη και θρυλικό ομιλητή» ακόμα κι αν επρόκετο για μια «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα».

Όπως φαίνεται στην κηδεία του Κάστρο αναμένεται να παραστούν από δυτικούς ηγέτες μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επίσης ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Άλαν Ντάνκαν, ο Tζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, ο Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας όπως και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

Keywords
Τυχαία Θέματα