Ποια διεθνή ΜΜΕ βλέπουν καταστροφή – Ποια είναι θετικά με Τσίπρα‏

14:23 31/12/2014 - Πηγή: Aixmi

To νέο δεν είναι ότι σε όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κυριαρχούν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, αλλά ότι τα ξένα Μέσα έχουν ήδη επιλέξει στρατόπεδα!

Οι γερμανικές και οι βρετανικές ιστοσελίδες της DW, του BBC και του Guardian διανθίζουν τους τίτλους με πολύ ανησυχία και αβεβαιότητα, θυμίζοντας μέρες 2010. «Καταποντίστηκαν

οι αγορές», «φεύγουν οι επενδυτές», «βούλιαξε το χρηματιστήριο» είναι μόνο μερικές από τις επισημάνσεις τους, ενώ προβλέπουν πολιτική αποσταθεροποίηση εάν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

O Kριστόφ Χάσελμπαχ , ειδικός αναλυτής επί ευρωπαϊκών θεμάτων , γράφει σχετικά: «Ο Τσίπρας τα θέλει όλα: Και την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να σταματήσουν οι περικοπές. Αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα μπορεί να αλλαξει μέχρι τις εκλογές. Ακόμα και ο ίδιος ο Τσίπρας έχει ρίξει νερό στο κρασί του όσον αφορά τα ριζοσπαστικά του σχέδια να ακυρώσει μονομερώς τα μνημόνια. Προς το παρόν ισχυρίζεται ότι θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές..»

Παράλληλα και η Daily Telegragh γράφει ότι η Ελλάδα μετά την απόφαση για πρόωρες εκλογές βρίσκεται σε θέση μετωπικής σύγκρουσης με την ΕΕ. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκαλέσουν έκτακτη διάσκεψη στις 12 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να αφήσουν τη χώρα χωρίς σταθερή κυβέρνηση για τουλάχιστον τρείς μήνες…»

Στον αντίποδα τα διεθνή Μέσα του Νότου, όπως η ιταλική La Stampra, ξεκινά σχεδόν πανηγυρικά με δηλώσεις Τσίπρα ή και στελεχών του Σύριζα ότι εγγυώνται τις καταθέσεις των Ελλήνων όταν έρθουν στην εξουσία. Αλλά και η ισπανική El Mundo φιλοξενεί τις δηλώσεις στήριξης προς τον Αλέξη Τσίπρα, του Πάμπλο Ιγκλέσιας (επικεφαλής των {Podemos}, του κόμματος που προήλθε από την καρδιά των Αγανακτισμένων της Ισπανίας το 2010- 2011).

Η διαπίστωση αυτή μας κάνει να συμπεράνουμε ότι η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι γεγονός και «ποντάρει» ποια χώρα θα σπάσει πρώτη τον πρώτο εύθραυστο κρίκο της Ευρωζώνης. Τι και αν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι αποποιείται το πικρό ποτήρι (που δε θα μπορέσει, τελικά, να αποφύγει εάν συμβεί το μοιραίο) σπεύδοντας να καθησυχάσει ότι η κρίση στην Ελλάδα δε θα επηρεάσει τη χώρα του.
Ανάλογες δηλώσεις είχαν κάνει και οι προκάτοχοί του Μπερλουσκόνι και Μόντι χωρίς μεγάλη επιτυχία..

Αλλά και η Αγγλία, παρά την αυστηρή κριτική που ασκεί στην Ελλάδα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δέχεται σφοδρή πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντικρούσει το κύμα των ευρωσκεπτικιστών, που τη σαρώνει και φαίνεται ασυγκράτητο..

Μουδιασμένη ουδετερότητα δείχνει η Γαλλία με τον Φρανσουά Ολάντ να συνεχίζει να βλέπει τη δημοτικότητά του να καταποντίζεται, καθώς κάνει ακόμα μία άτακτη υποχώρηση στο ζήτημα της φορολογίας των πλουσίων -τη στιγμή που πρέπει να πείσει τους πολίτες να υποστούν ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ενθουσιασμό δείχνει ο ηγέτης του αριστερού κόμματος της Γαλλίας Ζάκ Λυκ Μελανσόν με τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αναρτώντας την εξής φραση στο twitter:

«Επιτέλους η αλυσίδα έσπασε. Η Ελλάδα ελευθερώνεται. Γρήγορα και στα δικά μας..» προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα σπάσει την αλυσίδα της ευάλωτης Ευρωζώνης.

Η Liberation, όμως, αναρωτιέται ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία:

«Αυτό το ερώτημα για την επόμενη μέρα παραμένει ένα αίνιγμα και θα εξαρτηθεί, επίσης, και από την αντίδραση των δανειστών και των αγορών. Αλλά όποιος και εάν είναι ο νέος καπετάνιος του ελληνικού πλοίου η σφοδρή καταιγίδα είναι ήδη ορατή..»

Προσδοκία όλων θα πρέπει να είναι να μη χρειαστεί να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με το δίλημμα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ένας από τους διασωθέντες του μοιραίου πλοίου Norman Atlantic: « Ή να καούμε ή να πνιγούμε..»

Keywords
Τυχαία Θέματα