Πέτρος Μάρκαρης: Όχι δεν τελείωσε η κρίση, εγώ τελείωσα μαζί της

18:39 9/8/2014 - Πηγή: Aixmi

Ένας επίλογος στο θέμα της κρίσης, όπως την απέδωσε ο Πέτρος Μάρκαρης είναι οι «Τίτλοι τέλους», το τελευταίο του μυθιστόρημα (πρώτο σε πωλήσεις ) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, μετά τα «Ληξιπρόθεσμα δάνεια», την «Περαίωση», το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

«Όχι, δεν θεωρώ ότι τελείωσε η κρίση, λέει, αλλά εγώ τελείωσα μαζί της. Οι ήρωες εδώ, είναι καθημερινοί άνθρωποι που έκαναν λάθη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχουν περάσει».

Αυτοκτονία ή δολοφονία;

Ο Ανδρέας Μακρίδης, Έλληνας από την Γερμανία, αυτοκτονεί στο διαμέρισμα του. Μήπως, όμως

πρόκειται για δολοφονία; Δυο μέρες μετά το θάνατο του φτάνει στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας ένα σημείωμα με την υπογραφή «οι Έλληνες του ‘50», ενώ με την ίδια υπογραφή συνεχίζονται μια σειρά φόνοι. Ο αστυνόμος Χαρίτος αναλαμβάνει δράση.

«Το αστυνομικό μυθιστόρημα, συνεχίζει, είναι το πιο θρησκευτικό όλων, στο τέλος θριαμβεύουν πάντα οι καλοί και τιμωρούνται οι αμαρτωλοί. Αν προσπαθήσεις, όμως, να γράψεις με βάση τις 10 εντολές την πάτησες. Δεν γίνεται με το ου φονεύσεις, ου μοιχεύσεις, ου ψευδομαρτυρήσεις.»

- Πού οφείλεται η μεγάλη ανταπόκριση των αστυνομικών μυθιστορημάτων;

«Στο ότι επιστρέφει προς τα πίσω και στηρίζεται στις αξίες του μεγάλου μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, όπου λίγο-πολύ υπήρχε μια αστυνομική ιστορία από πίσω. Ευτυχώς απαλλαχτήκαμε από τους Άγγλους και τις ιστορίες -σταυρόλεξα».

- Το επόμενο βιβλίο;

«Θα έχει χιούμορ. Έχω κουραστεί να ξυπνάω κάθε πρωί και να λέω «ποιον θα σκοτώσω σήμερα»;

Ο μεσαίος χώρος έχει συνθλίβει, χρειάζονται συγκλίσεις

- Κεντροαριστερά, Κεντροδεξιά, Κέντρο-κέντρο;

«Έχουν τελειώσει τα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα, άρα χρειάζονται συγκλίσεις. Αν αυτά συνέβαιναν σε μια ήρεμη εποχή θα είμαστε όλοι πολύ καλά αλλά σε στιγμές κρίσης δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να οδηγήσουν. Ο μεσαίος χώρος έχει συνθλιβεί και δεν γνωρίζω τι μπορεί να τον συγκροτήσει ξανά. Σίγουρα επιβάλλονται συγκλίσεις».

Ο λαός ψηφίζει από αντίδραση

- Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδοράκη;

«Μου φέρνει στο νου την Ισπανία και τους Podemos. Έχοντας χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη και την πίστη του στο πολιτικό σύστημα, ψηφίζει από αντίδραση.

Αποφασισμένος να δώσει μάχες για την Αθήνα -η οποία τόσο τον έχει τιμήσει- συμμετείχε στον συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη» και εξελέγη δημοτικός Σύμβουλος.

Ο Καμίνης είναι συνετός και αγωνιστής

«Θεωρώ τον Καμίνη συνετό και αγωνιστή. Παλεύει να καλυτερέψει την Αθήνα, κι εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου.»

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 18 γλώσσες και κυκλοφορούν σε είκοσι πέντε χώρες, στις οποίες ταξιδεύει με αποσκευή πολλά διεθνή βραβεία: «Ρέημοντ Τσάντλερ» (Ιταλία) «Πέπε Καρβάλιο (Ισπανία), ευρωπαϊκό Βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος από το περιοδικό Point (Γαλλία) το μετάλλιο Γκαίτε (Γερμανία) και των σεναριογράφων (Ελλάδα).

***Στέκι του το καφέ-βιβλιοπωλείο «Ποιήματα και εγκλήματα». (Αγίας Ειρήνης)

Keywords
Τυχαία Θέματα