Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο σε ηλικία 90 ετών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

08:20 26/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο, απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αδελφός του και πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο αξίωμα το 2006.

BREAKING: Cuban TV announces the death of 90 year old Fidel Castro.#FidelCastro #Cuba pic.twitter.com/c1sCvTtCnR

— Matt Mackowiak (@MattMackowiak) November 26, 2016

«Ο

κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το οποίο αναμεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση.

Ο Φιντέλ Κάστρο θα αποτεφρωθεί σήμερα, Σάββατο, «σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούλησή του», ανέφερε ακόμη ο Ραούλ Κάστρο, που ολοκλήρωσε το διάγγελμά του με τη δράση «Hasta la victoria siempre».

Ο Φιντέλ Κάστρο γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στο Μπιράν. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα.

Στην εξέγερση του Σαντιάγο ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών.

Το 1955 κατέφυγε στις ΗΠΑ από όπου προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Εξαιτίας της αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, κατέφυγε στο Μεξικό. Από εκεί, με λίγους άνδρες αποβιβάστηκε στην Κούβα, στις 2 Δεκεμβρίου 1956 και ανέβηκε στα βουνά.

Στο Μεξικό όμως έμελλε να συναντήσει, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ, έναν γιατρό που έγινε το σύμβολο της επανάστασης, Τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μαζί, οργανώνουν νέο επαναστατικό κίνημα.

Στις 31 Δεκεμβρίου, ο δικτάτορας Μπατίστα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κούβα και την Πρωτοχρονιά του 1959, η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή, με την επανάσταση να έχει θριαμβευτική κατάληξη. Παρά τους πανηγυρισμούς, ο Κάστρο δίνει οδηγία στους αντάρτες να διατηρηθεί ο έλεγχος, να μην επικρατήσει χάος και να μην ξεσπάσουν βανδαλισμοί, κυρίως στην επαρχία.

Στις 2 Ιανουαρίου 1959 ο θριαμβευτής Φιντέλ εκφωνεί λόγο στο Σαντιάγο και ξεκινά το ταξίδι του προς την Αβάνα. Σε κάθε πόλη και κάθε χωριό, τυγχάνει αποθεωτικής υποδοχής από τους πολίτες. Στις 8 Ιανουαρίου 1959 ο Κάστρο μπαίνει στην Αβάνα όπου τον υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί.

Οι αγώνες του Φιντέλ Κάστρο δεν θα σταματήσουν εκεί. Οι Κουβανοί στέκονται στο πλευρό του και τον στηρίζουν. Όμως οι σύμμαχοί του.. αγνοούνται. Σημαντικό πλήγμα το αμερικανικό εμπάργκο.
«Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πετάλι θα πέσουμε» είχε πει, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται για το καλό της χώρας του και του λαού του.


Το μέλλον της Κούβας, μετά τα δειλά βήματα για την αποκατάσταση της σχέσης με την Αμερική, δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς. Το παρελθόν είναι βαρύ, γεμάτο αγώνες, κατακτήσεις και την οικοδόμηση ενός συστήματος υγείας και παιδείας που παρόμοιό του δεν υπάρχει παγκοσμίως. Ο Φιντέλ Κάστρο άλλωστε, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, έθεσε ως προτεραιότητά του την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την άνθηση της παιδείας. Όπως έλεγε ο ίδιος, το μέλλον θα είναι λαμπρό, αν τα νέα παιδιά μάθουν την ιστορία τους.

Οι απόψεις για τη διακυβέρνησή του και τον τρόπο άσκησης εξουσίας όμως διίστανται. Οι επικριτές του πολλοί. Πολλοί όμως και οι άνθρωποι που τον αγαπούν. Την καλύτερη απάντηση και στους μεν και στους δε έχει δώσει ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο:
Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία. Η ιστορία θα με αθωώσει

Keywords
Τυχαία Θέματα