​​​Περί του «στυλ» των Ελλήνων

01:56 20/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το στυλ των κυβερνώντων και με αυτό ασχολείται όλος ο ξένος τύπος δίνοντας την εντύπωση ότι ο… τύπος έχει μεγαλύτερη σημασία από την ουσία.

Στυλ είναι η ελληνική απόδοση του δανείου από τη γαλλική λέξη style , που προέρχεται από η λατινική λέξη stylus ή stilus ,σημαίνει το αιχμηρό όργανο γραφής και οδηγεί τελικά στην ελληνική λέξη «στύλος» λόγω του

σχήματος του γραφικού οργάνου. Στυλ, εξάλλου, είναι ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο έχει δημιουργηθεί ένα καλλιτεχνικό έργο αλλά και ο ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης του λογοτέχνη και γενικότερα κάθε ανθρώπου και κατ’ επέκταση της εξωτερικής του εμφάνισης.

Το στυλ των Ελλήνων ήταν από την αρχαιότητα ιδιαίτερο , και καθώς αναφερόμαστε στο στυλ ηγετικών προσώπων , ας ανατρέξουμε στον ήρωα του Ομήρου τον Οδυσσέα τον «πολύτροπο» πορθητή της Τροίας , τον Οδυσσέα που ενέπνευσε την παγκόσμια λογοτεχνία, και που εμείς, οι νεοέλληνες, κρύβουμε κάποιον «μικρό Οδυσσέα» μέσα μας.

Στην τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» ο Οδυσσέας, εχθρός από τα παλιά του Φιλοκτήτη, αφού τον έριξε στο ερημονήσι της Λήμνου, οργανώνει με δόλο την απόκτηση των όπλων του Ηρακλή , που σύμφωνα με τη θέληση των θεών ήταν προορισμένα για την κατάκτηση της Τροίας. Έτσι , για να επιτύχει τον σκοπό του «χρησιμοποιεί» τον νεαρό Νεοπτόλεμο, που αντιδρά και αρνείται να γίνει το αθέμιτο μέσο για μια έστω και δίκαιη κατάκτηση. Ο διπλωμάτης Οδυσσέας εξαναγκάζει τελικά τον Νεοπτόλεμο κεντρίζοντας το φιλότιμο και τις φιλοδοξίες του. Χαρακτηριστική, όμως, και παραδειγματική παραμένει η αντίδραση του ευαίσθητου νεαρού ,που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το ψέμα και την απάτη, που του επιβάλλει ο Οδυσσέας αλλά θέλει να επιλέξει την πειθώ ή κάποιο τρόπο γενναίο, ειλικρινή και έντιμο απέναντι στον συμπολεμιστή του πατέρα του , τον Φιλοκτήτη. Στον πολύ κόσμο, βέβαια, η πιο γνωστή ιδιότητα του Οδυσσέα ήταν ο δόλος, η πανουργία, και αρκεί να σκεφθούμε την επινόηση του Δούρειου Ίππου για την οποία δοξάστηκε. Ο Όμηρος, όμως, μόνο ως αρετή αποδίδει στον Οδυσσέα την πανουργία, προσθέτοντας σε αυτήν και πολλές άλλες θετικές και πολύτιμες ιδιότητες.

Στην Οδύσσεια ο Όμηρος μας οδηγεί να γνωρίσουμε τα όμορφα και τα άσχημα του κόσμου και να πιστέψουμε στη δύναμη του ανθρώπου που βλέπει τη ζωή αισιόδοξα. Στο ποίημα παρουσιάζει το ήθος του ήρωά του και αναδεικνύει τις θετικές ιδιότητες που αναφέρθηκαν : τη συνέπεια με την οποία παλεύει για τα ιδανικά του , τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζεται στις συνθήκες της ζωής για να φθάσει στην επιτυχία και τελικά την ικανότητά του να αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη μοίρα του. Ο Οδυσσέας είναι τολμηρός αλλά και συνετός, εύγλωττος και πειστικός, επινοητικός και πρακτικός εκεί που χρειάζεται . Εξάλλου για την εξυπνάδα και την επινοητικότητά του κέρδισε την αγάπη και τη στήριξη της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας. Με άλλα λόγια ,ήταν ένας ήρωας με… στυλ !

Στην επόμενη αιχμή ακολουθεί το στυλ των αρχαίων Ελλήνων στα …ερωτικά παιχνίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα