ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι οι μπαλαντέρ μετά τις εκλογές‏

19:06 12/10/2014 - Πηγή: Aixmi

Ένα συμπέρασμα έβγαλα από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης: οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε εφιαλτικό κλίμα, γεγονός που προαναγγέλλει εκρηκτική μετεκλογική ατμόσφαιρα -όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί.

Σύριζα θεωρεί τη δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

οιονεί υπόδουλη σύμπραξη, που το μόνο που κάνει είναι να προωθεί τα συμφέροντα των δανειστών σε βάρος των Ελλήνων. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας είπε το μνημειώδες «δεν θα αναγνωρίσω καμιά συμφωνία -ούτε καν για το χρέος».

Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος -πιστεύουν και δεν το κρύβουν- ότι ο Σύριζα είναι μια γκρούπα τυχοδιωκτών, συγχροτιζομένων με την τρομοκρατία, που -αν κυβερνήσει- θα οδηγήσει σε εθνική τραγωδία.

Με αυτά τα δεδομένα εκτιμώ ότι θα εξαφανιστούν τα μικρότερα κόμματα και η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική: ΝΔ, Σύριζα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή θα τη συγκροτούν.

Από ποιες δυνάμεις θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι το ΚΚΕ δε συνεργάζεται με κανέναν και με τη Χρυσή Αυγή δε συνεργάζεται κανένας;

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει τρία πράγματα.

* Πρώτον, ότι ο Σύριζα θα προσεγγίσει την αυτοδυναμία

* Δεύτερον, ότι το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί, θα αλλάξει αρχηγό, και η νέα ηγεσία θα συμμαχήσει μαζί του.

* Τρίτον, ότι και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα τον στηρίξει.

Αντιστοίχως, ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι η ΝΔ θα είναι ξανά πρώτο κόμμα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντέξει και ο Βενιζέλος θα παραμείνει στην ηγεσία και σύμμαχός του, και ότι το Ποτάμι μάλλον με το μέρος του θα πάει.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη και τα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα κρίνουν το κατά πόσον θα είναι εφικτός ο σχηματισμός επόμενης κυβέρνησης.

Αν ο Σύριζα βγει δεύτερο κόμμα από τις κάλπες, οι εξελίξεις μοιάζουν προδιαγεγραμμένες. Θα μπει σε τεράστια κρίση, η οποία θα απειλήσει και τη συνοχή του. Η ΝΔ θα σχηματίσει πάλι κυβέρνηση έχοντας απέναντί της δυο στους τρεις Έλληνες, που ήδη θεωρούν καταστροφική την πολιτική της.

Πώς θα κυβερνήσει;

Aν αναδειχθεί καθαρά πρώτη δύναμη ο Σύριζα, πιθανότατα θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση -ακόμη και αν χρειαστεί να προκαλέσει και δεύτερες εκλογές.

Πώς θα κυβερνήσει;

Με το πιστόλι της Μέρκελ στον κρόταφο και με τους πολίτες που θα τον έχουν ψηφίσει, έτοιμους να τον αναθεματίσουν στην πρώτη αθέτηση όσων έχει υποσχεθεί.

Κατά τη γνώμη μου, μόνο αν ομονοούσαν τα δυο μεγάλα κόμματα, θα είχε σοβαρές πιθανότητες η χώρα να σταθεί με επιτυχία στα πόδια της.

Keywords
Τυχαία Θέματα