Παπανδρέου: Η Ελλάδα χρειάζεται τις σωστές μεταρρυθμίσεις

12:18 21/8/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για κατακερματισμό της ΕΕ και καταλόγισε μερίδιο ευθύνης στη Γερμανία.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, «είμαστε στα όρια ενός περαιτέρω κατακερματισμού

της Ένωσης,αλλά δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να διαλυθεί με οργανωμένο τρόπο» και επεσήμανε ότι θεωρεί πως η ορθή προοπτική είναι εκείνη της περαιτέρω ολοκλήρωσης, με παραχώρηση περισσότερων δικαιοδοσιών στους Ευρωπαίους πολίτες. Ζητεί εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νέα σχέδια εκτός από το νόμισμα, όπως κοινές επενδύσεις στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην βιώσιμη ανάπτυξη. Στον δημοσιογράφο, ο οποίος υπενθυμίζει ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στις επενδύσεις αυτές, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «σε όποιον δηλώνει αντίθετος, θέλω να πω: με αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια, αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη μπορεί να ετοιμάσει το μέλλον της και να χρηματοδοτηθεί.Ζούμε ακόμη με τις υποδομές του ψυχρού πολέμου»

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σχολίασε: «Έχοντας αντιμετωπίσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής- ιδίως λιτότητας- η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Τα βαθύτερα προβλήματα της νότιας Ευρώπης αφορούν τις δομές διακυβέρνησης, το έλλειμμα και το χρέος αποτελούν μόνον συμπτώματα. Η λιτότητα δεν πρόκειται να τα λύσει ποτέ».
Σχετικά με την Ιταλία, ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι δεν θα ήταν, σήμερα, ο αδύναμος κρίκος, «αν η Ένωση ζητούσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερη λιτότητα, και αν είχε ακολουθήσει τη συμβουλή του Μάριο Ντράγκι».

Κάτι που σημαίνει «την αναγκαιότητα να κινηθεί η Ένωση, προς τη δημοσιονομική τόνωση», αφού «η άρνηση της ανάγκης επενδυτικών σχεδίων, των διαδικασιών κοινής χρηματοδότησης, όπως είναι τα ευρωομόλογα, και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης με μορφές ενιαίας ασφάλισης καθιστά την Γερμανία,σε τελευταία ανάλυση, τον πραγματικό αδύναμο κρίκο».

Keywords
Τυχαία Θέματα