Ούτε «είμαστε όλοι Κωνσταντινούπολη», ούτε προσευχόμαστε για την Τουρκία…

17:00 29/6/2016 - Πηγή: Aixmi

#JeSuisSelective – κομπάρσοι ενός ψηφιακού χωνευτηριού διαμοιρασμού εντυπώσεων…

Όταν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου οι τζιχαντιστές αιματοκύλισαν θέατρο στο Παρίσι εν ώρα συναυλίας με το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα και θύματα εκατοντάδες αθώους και ανυπεράσπιστους πολίτες, ένα πέπλο συμπαράστασης, συμπόνοιας και ένα κύμα παγκόσμιας αλληλεγγύης απλώθηκε ανά την υφήλιο.

Το μέγεθος της κινητοποίησης ήταν έντονα διακριτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φιλοξενούσαν τεράστια ξεσπάσματα αγάπης δημιουργώντας

άτυπα ένα αντισλαμικό παγκόσμιο κίνημα. Δικαίως.

Βλέπετε, τότε οι Ισλαμιστές «χτύπησαν» το κέντρο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού – ή για τους περισσότερους την πόλη του έρωτα. Χτύπησαν τη Δύση. Αυτό πόνεσε.

Αλλά και προ διετίας, ο παγκόσμιος ιστός αφιερώθηκε επί σειρά εβδομάδων στην ελευθεροτυπία, όταν το περιοδικό Charlie Hebdo, πάλι στη Γαλλία, είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης με πολλά μέλη της συντακτικής του ομάδας να χάνουν τη ζωή τους. Δικαίως.

Τότε, μάλιστα, στάθηκε η αφορμή να ανοίξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρόνια ξεχασμένες συζητήσεις – αναθεωρήσεις περί ελευθερίας της έκφρασης. Οι Ισλαμιστές χτύπησαν πάλι τη Δύση. Αυτό πόνεσε.

Χθες οι τζιχαντιστές χτύπησαν για ακόμη μια φορά την Τουρκία, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με τους βομβιστές αυτοκτονίας να αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Υπενθυμίζεται, ότι στην ίδια χώρα με ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκαν 12 Γερμανοί τουρίστες τον περασμένο Φεβρουάριο, πάλι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ 102 νεκρούς άφησε τον Οκτώβριο του 2015 σε σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας η χειρότερη επίθεση των τζιχαντιστών.

Μάλιστα, στο χρονικό των εκρήξεων, τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις, που συνολικά άφησαν περισσότερους από 80 νεκρούς, (με τελευταία αυτήν του Ιουνίου) συνδέθηκαν με το ανοικτό μέτωπο της Τουρκίας κατά των Κούρδων ανταρτών του PKK, αφού την ευθύνη ανέλαβαν τα «Γεράκια Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤAK).

Ωστόσο, κανένα ιδιαίτερο διαδικτυακό «ξέσπασμα» δεν έχει ξεχωρίσει τις τελευταίες ώρες στο δημοφιλές χωνευτήρι ζωών facebook, ούτε τα σχετικά trending topics στο «επαναστατικότερο» twitter αφορούν πρωτίστως στο μακελειό του αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης.

Ας ομολογηθεί, έστω: «Αγκαζέ» με την επανάσταση στην ανταλλαγή απόψεων, την ταχύτητη πληροφόρηση και την άλλη διάσταση επικοινωνίας που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρίζουν, η λειτουργία τους από την πλειονότητα των χρηστών καταδεικνύει και τη διάθεσή τους απλά να επικοινωνήσουν τα «τσιτάτα» τους και τις ρηχές συνήθειές τους που θα αποφέρουν Like! και retweets.

Διαφορετικά, τα #JeSuisParis, #JeSuisCharlie θα έπρεπε να ακολουθήσει και ένα ηχηρό #JeSuisIstanbul.

Κι όμως, το μόνο all time classic trending topic παραμένει -δυστυχώς- το #JeSuisSelective.

*Follow on Twitter: @VagLiak

Keywords
Τυχαία Θέματα