Οργή κατά Ομπάμα – Έδωσε χάρη στην Τσέλσι Μάνινγκ για τη διαρροή στο WikiLeaks

08:37 18/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Χάρη απένειμε στην Τσέλσι Μάνινγκ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δύο ημέρες προτού παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας των ΗΠΑ στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας οργή κυρίως στους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Ομπάμα έπειτα από έντονη περίσκεψη, αποφάσισε να δώσει χάρη στον Μπράντλεϊ Τσάνινγκ, ο οποίος θα απελευθερωθεί τον Μάιο ενώ η απόφαση ικανοποίησε έντονα τους ακτιβιστές που έκαναν λόγο για κίνδυνο κατά της ζωής της.

Η πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών μυστικών κωδικών, που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου και μετονομάστηκε σε Τσέλσι Μάνινγκ, διέρρευσε στον ιστότοπο WikiLeaks χιλιάδες στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα το 2010 οπότε και συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση το 2013 για 6 παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπίας καθώς και για επιπλέον 14 αδικήματα. Αυτήν τη στιγμή εκτίει την ποινή της στη φυλακή ανδρών στο Φροτ Λίβενγουορθ του Κάνσας.

Η απόφαση του Ομπάμα προκάλεσε οργή στους Ρεπουμπλικανούς, ενώ ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν τη χαρακτήρισε εξοργιστική. Σημείωσε ότι η Μάνινγκ έθεσε τις ζωές των Αμερικανών σε κίνδυνο και εξέθεσε μερικά από τα πιο ευαίσθητα μυστικά του Έθνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα