«Ώρα μηδέν» για συμφωνία – Καθαρογράφεται το τελικό κείμενο

08:58 10/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Στη σημερινή νέα συνάντηση των υπουργών κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών είναι πλέον στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς ενδέχεται να βγει «λευκός καπνός» για τη σύναψη συμφωνίας.

Μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, έχοντας διαρκέσει περισσότερες από 12 ώρες, οι δύο πλευρές συναντώνται εκ νέου στις 10:00 το πρωί, στο Χίλτον, με ζητούμενο να καταλήξουν στην «πολυπόθητη» συμφωνία.

Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει

πλέον ένα κείμενο, που καθαρογράφεται λέξη προς λέξη για να ανακοινωθεί και να υπογραφεί απόψε τη νύχτα ή το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη.

«Τώρα φτιάχνουμε το τελικό κείμενο, αύριο θα τελειώσει» έλεγε στέλεχος κοντά στην διαπραγμάτευση, λίγο πριν ολοκληρωθεί η χθεσινή συνάντηση.

Στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα που υπήρχαν, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες έχουν μείνει θα εξετασθούν στη σημερινή συνάντηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης όπως διαμορφώθηκαν χθες Κυριακή είναι:

– Τα κόκκινα δάνεια: η Αθήνα επιμένει στη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες στα ξένα funds.

– Αγρότες: Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τη μισή αύξηση τον Οκτώβριο φέτος και την άλλη μισή τον Οκτώβριο του 2016.

Έκτακτη εισφορά: Η ελληνική πλευρά επιμένει για την επιβολή συντελεστή 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Αλλιώς θα επιβαρυνθούν υπερβολικά τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ, με συνετελετή 6% αντί για 4%.

– Ενέργεια: Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και φυσικου αερίου.

ΦΠΑ: η πώληση μοσχαρίσιου κρέατος θα παραμείνει σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Στον αντίποδα όμως, αν δεν αλάξει ξαφνικ κάτι, με 23% θα φορολογούνται όχι μόνο τα φροντιστήρια αλλά ίσως και ιδιωτικά σχολεία (γυμνάσια, λύκεια κλπ).

– Εργασιακό: οι θεσμοί ζητούν να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα, στους 3 μήνες.

– Πρόωρες συντάξεις.: Ενώ το Σάββατο φαινόταν να έχει τεθεί εκτός των προαπαιτούμενων, την Κυριακή επανήλθε από τους δανειστές με απαίτηση να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα.

– Αγορές. Ισχυρές πιέσεις εκφράζονται για τα κλειστά επαγγέλματα και οι αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Keywords
Τυχαία Θέματα