ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε αυξήσεις άμεσων φόρων

13:49 11/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά στις αυξήσεις άμεσων φόρων. Κάτι που έχει ως συνέπεια τη μείωση των πραγματικών μισθών, στην οποία συνετέλεσαν τρεις παράγοντες: Η αύξηση του φόρου εισοδήματος, η μείωση του αφορολόγητου (ενώ δρομολογείται και νέα) και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Οργανισμού, η μέση φορολογική επιβάρυνση

της εργασίας -άμεσοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές- αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1% (1,06% για την ακρίβεια) το 2016 μόνο στην Ελλάδα, μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση, σε επίπεδο μέσου όρου στις χώρες του ΟΟΣΑ, μειώθηκε κατά 0,07% στο 36%.

Σε 20 από τις 35 χώρες, σημειώθηκε αύξηση των επιβαρύνσεων, σε 14 καταγράφηκε μείωση και μόνο στη Χιλή οι φόροι παρέμειναν αμετάβλητοι.

Σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, οι υψηλότερες μειώσεις των επιβαρύνσεων σημειώθηκαν στην Αυστρία (2,47%) και στο Βέλγιο (1,32%), χώρες οι οποίες προχώρησαν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Στην έκθεση, ο ΟΟΣΑ καταγράφει σε όρους σταθμισμένης αγοραστικής δύναμης, το εισόδημα που κερδίζει ένας μέσος εργαζόμενος με ή χωρίς παιδιά στις 35 χώρες-μέλη του και το εισόδημα που του μένει καθαρό στην τσέπη, αφού αφαιρεθούν ασφαλιστικές εισφορές, φόρος εισοδήματος και τυχόν έκτακτες εισφορές.

Στην Ελλάδα ένας άγαμος εργαζόμενος χωρίς παιδιά με εισόδημα στο 67% του μέσου όρου είχε πέρυσι μικτές αποδοχές 22.093 δολάρια. Από αυτά, μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών, στο χέρι του έμεναν 17.632 δολάρια. Ποτέ δεν έβλεπε ένα ποσό της τάξεως των 4.461 δολαρίων, το οποίο ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο των αποδοχών του.

Η επιβάρυνση της τάξεως του 20% δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλή. Οι εντυπώσεις προφανώς αλλάζουν αν συνυπολογίσει κάποιος όλες τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις, από τον ΦΠΑ 24% έως τους έμμεσους φόρους σε ό,τι… κινείται (καταναλωτικά, από καφέδες και τσιγάρα έως συνδρομητική τηλεόραση, ίντερνετ και μπίρα), σύμφωνα με τα στοιχεία όπως τα παραθέτει το Euro2day.gr.

Το τοπίο μεταβάλλεται δραματικά, όταν οι συγκρίσεις γίνουν στις οικογένειες. Οι επιβαρύνσεις στην Ελλάδα αυξάνονται συγκριτικά κατακόρυφα, καταδεικνύοντας ενδεχομένως την έλλειψη μέτρων στήριξης των οικογενειών, που δίνουν βροντερό παρών σε άλλες χώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι για μια οικογένεια με δύο παιδιά, στην Ελλάδα πέρυσι, το μέσο εισόδημα υπολογίζεται σε 36.272 δολάρια (αν βρει ο ΟΟΣΑ πολλές τέτοιες οικογένειες στην Ελλάδα…). Από αυτά το 30% πήγαινε απευθείας σε φόρους και εισφορές (8.350 δολάρια), όταν τα αντίστοιχα μεγέθη στην Αυστραλία (από 56.727 δολάρια μικτά, το καθαρό εισόδημα έπεφτε σε 49.245 δολάρια) έδειχναν επιβαρύνσεις μόλις 13%.

Keywords
Τυχαία Θέματα