Οι Τούρκοι είπαν «όχι» σε Σουλτάνο Ερντογάν

21:43 7/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Οι Τούρκοι είπαν «όχι» στη φιλοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε Σουλτάνο, στερώντας από το κόμμα του την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και δίνοντας πάνω από 10% στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Η κάλπη των βουλευτικών εκλογών αποτέλεσε αληθινή ψυχρολουσία για το κόμμα του Τούρκου προέδρου. Από το 49% του 2011 έπεσε στο 41%, με καταμετρημένο το 70% των ψήφων και 260 έδρες -όταν για την αυτοδυναμία απαιτούνται 276.

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού, με ποσοστό που προσεγγίζει το 12% (και περίπου 70 έδρες).

Κερδισμένος,

επίσης, είναι ο ακροδεξιός Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου ανεβαίνει στο 17% (+4 μονάδες από το 2011) και περίπου 87 έδρες.

Στη δεύτερη θέση, όπως αναμενόταν, βρέθηκε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με περίπου 25% και 120 έδρες.

Με αυτά τα αποτελέσματα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει δυο επιλογές: ή θα επιδιώξει συμμαχία με τους ακροδεξιούς ή θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές μέσα σε 45 μέρες.

Ο στόχος του ήταν η απόλυτη αυτοδυναμία, ώστε να καταφέρει να αλλάξει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το Πολίτευμα σε Προεδρική Δημοκρατία και τον Ερντογάν σε ανεξέλεγκτο Σουλτάνο…

Keywords
Τυχαία Θέματα