Οι συνεργατικοί χώροι, «γιατρικό» στην Ελλάδα της κρίσης

02:15 23/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης να ξαναγεννηθεί η αισιοδοξία; Η απάντηση είναι –ευτυχώς- ναι. Θετική σκέψη, δημιουργία και άφθονες νέες ιδέες διαχέονται καθημερινά μέσα σε αθηναϊκά λοφτ. Χώροι των 300 και πλέον τετραγωνικών, μετατρέπονται σε εργασιακά περιβάλλοντα μέσα στα οποία επαγγελματίες, φοιτητές και νέοι επιχειρηματίες προσπαθούν να δημιουργήσουν, να εφεύρουν καινοτομίες και κυρίως να μείνουν στην χώρα, πατώντας «delete» στην μιζέρια

της ελληνικής καθημερινότητας.

Ένα ολοκαίνουργιο κίνημα, λοιπόν, βρίσκει απήχηση και στην Ελλάδα. Το co-working, δηλαδή το συνεργατικό κίνημα, εμφανίστηκε πολύ έντονο στην Αμερική, αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης -κυρίως στην Γερμανία και την Βρετανία. Τον τελευταίο χρόνο αναπτύσσεται και στην χώρα μας, ίσως, την πιο κατάλληλη στιγμή. Οι συνεργατικοί χώροι, οχτώ στον αριθμό μέχρι σήμερα, έχουν αποτελέσει ένα καλό «γιατρικό» στην Ελλάδα της κρίσης· στην χώρα δηλαδή, όπου (σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat), η ανεργία στους νέους καταγράφει ποσοστό 55,4%.

Τι είναι, όμως, στην πράξη το κίνημα του co – working; Η ερμηνεία προέρχεται από τα ίδια τα μέλη αυτής της πρωτοποριακής κοινότητας: Είναι η ιδέα της συνύπαρξης στον χώρο αλλά και της συνεργασίας ανθρώπων με διαφορετικές ιδέες, καμιά φορά και με διαφορετικό αντικείμενο εργασίας. Το αντίτιμο; Πολύ λίγα, ελάχιστα, έξοδα. Ένας νέος επαγγελματίας μπορεί να ξεκινήσει να δουλεύει σε ένα co-working space μόλις με 100 ευρώ το μήνα (ή και λιγότερα), απαλλαγμένος από κάθε είδους λειτουργικά έξοδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λάπτοπ και διάθεση για δουλειά.

Μέσα σε αυτούς τους χώρους, οι νέοι δημιουργούν, συναναστρέφονται άλλους και ανταλλάσσουν ιδέες, που σχετίζονται με το αντικείμενο της εργασίας τους. Απομονώνονται από τη μιζέρια, λένε οι ίδιοι, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα, «βγαίνουν» προς τα έξω με πρωτοποριακές ιδέες.

Υ.Γ. Συνάντησα τη Μαριλού, την Άντρι, την Ειρήνη και τον Μπάμπη σε δύο διαφορετικά εργασιακά λοφτ της Αθήνας. Και οι τέσσερις είναι νέοι και οι τέσσερις οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Η Μαριλού και ο Μπάμπης στην επιχείρηση του διαδικτύου, η Άντρι στην επικοινωνία και η Ειρήνη -πολυδραστήρια- στο μάρκετινγκ και αλλού. Ο συνεργατικός χώρος, λένε, τους δίνει μία ανέλπιστη ευκαιρία: Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, να παραμείνουν στην Ελλάδα και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Αισιόδοξο; Μένει να αποδειχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα