Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη…. ράβουν τα στόματά τους

15:52 23/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε άθλιες συνθήκες παραμένουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με τα Σκόπια, με την απόγνωση να τους έχει οδηγήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο να ράβουν τα στόματα τους.
Δέκα μετανάστες από το Ιράν που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ πραγματοποιούν απεργία πείνας, ζητώντας να τους επιτραπεί

η είσοδος στη γειτονική χώρα.

Στο σημείο είναι συγκεντρωμένοι περίπου 1.000 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων στους οποίους δεν επιτρέπεται να περάσουν την ουδέτερη ζώνη, με αποτέλεσμα να φωνάζουν συνθήματα διαμαρτυρίας και να έχουν υψώσει πανό ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση.

«Η ροή προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία γίνεται με γρήγορους ρυθμούς» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Υπατη Αρμοστεία, προσθέτοντας ωστόσο ότι γίνεται ενημέρωση στους υπόλοιπους για τις διαδικασίες ασύλου.

Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να επιτρέπει τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη, στο ύψος Ειδομένης – Γευγελής και να παρέχει φροντίδα σε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ωστόσο δεν πρόκειται να επιτρέπει σε οικονομικούς μετανάστες να εισέρχονται στο έδαφος της, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, κατά τη συνάντηση που είχε με πρέσβεις ξένων χωρών.

Ο κ. Πόποσκι σημείωσε ότι η χώρα του είναι αναγκασμένη να μην επιτρέπει τη διέλευση σε οικονομικούς μετανάστες, μετά τις αποφάσεις ορισμένων χωρών της Ε.Ε. ότι θα δέχονται μόνον πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές.

Ζήτησε ακόμη από την Ελλάδα, ως χώρα – μέλος της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν, να προχωρήσει σε ένα «φιλτράρισμα» και διαχωρισμό προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών και να καθορίσει ποιοι από αυτούς έχουν το δικαίωμα να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ και ποιοι όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα