Οι «Εποχές» και η εποχή μας

20:46 7/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Το Βήμα της Κυριακής πρόσφερε στους αναγνώστες του το ιστορικό μηνιαίο περιοδικό πνευματικού προσανατολισμού και γενικής παιδείας , που είχε διανύσει ένα κύκλο ζωής τεσσάρων χρόνων,από το 1963 έως τον «μαύρο Απρίλη» της δικτατορίας το 1967, οπότε και ανεστάλη οριστικά η έκδοσή του.

Εκδότης ήταν ο Χρ.Λαμπράκης και διευθυντής ο Α.Τερζάκης. Σύμβουλοι της έκδοσης του περιοδικού , λαμπρές προσωπικότητες της εποχής : Γ.Σεφέρης, Κ.Θ.Δημαράς, Γ.Θεοτοκάς, Κ.Σκαλιόρας, Λ.Καραπαναγιώτης και Χ.Λαμπράκης.

Στο προλογικό εισαγωγικό σημείωμα του πρώτου τεύχους των «Εποχών», τον Μάιο του 1963, διατυπώνονταν

οι στόχοι του περιοδικού για έναν αγώνα πνευματικό από δυνάμεις του χθες αλλά και από αξιόλογους νέους της εποχής του, με τον ακόλουθο χαρακτηριστικό τρόπο : « Θα προσπαθήσουμε να συγκομίσουμε στις σελίδες μας όλων των εποχών τους τους καρπούς, προσέχοντας ιδιαίτερα στις φωνές του καιρού μας. Η πνευματική εγρήγορση δεν επιτρέπεται σε κανέναν καιρό – πολύ λιγότερο στον δικό μας – να αποτελεί αίρεση ή προνόμιο . Ο φωτισμός όλο και μεγαλύτερου αριθμού συνειδήσεων , η παροχή ενός μέσου να προσπελάζεται η υψηλή παιδεία , να επισημαίνονται και να αναλύονται χωρίς προκατάληψη τα ζητήματα του κόσμου, να προβάλλεται η ελευθερία του κριτικού στοχασμού, είναι νόμιμα πνευματικά αιτήματα του ανθρώπου. Θα τα υπηρετήσουμε».

Γνώρισα τις «Εποχές» ως φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής και θυμάμαι με πόση λαχτάρα έτρεχα στη βιβλιοθήκη μας να διαβάσω το τεύχος του μήνα. Στις σελίδες του εύρισκα ανταπόκριση στους προβληματισμούς μου μέσα από τις μελέτες γνωστών διανοητών της εποχής αλλά και νέων εκκολαπτόμενων τότε συγγραφέων. Διατρέχοντας μετά από μισό αιώνα το ίδιο περιοδικό βρήκα τις μελέτες των αξιόλογων εκείνων νέων, που έγιναν καταξιωμένες προσωπικότητες στον χώρο των Γραμμάτων.

Οι «Εποχές» επεδίωξαν και επέτυχαν να διευρύνουν τους ορίζοντες του αναγνωστικού κοινού και να προσφέρουν το αγαθό της μόρφωσης και της πληροφόρησης σε μια εποχή που η Τεχνολογία δεν την είχε ακόμη κατακτήσει. Ήταν το περιοδικό, που μπορούσε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τους προβληματισμούς «κάθε εποχής» και αυτό διαπιστώνει και σήμερα ο αναγνώστης με μεγάλη νοσταλγία. Αναζητά τις «Εποχές» που τίμησαν τον τίτλο τους !

Στέλλα Πριόβολου

Keywords
Τυχαία Θέματα