Οι ελληνορωμαϊκές ρίζες της Ευρώπης μέσα από τον στοχασμό Ευρωπαίων μελετητών | Στέλλα Πριόβολου | κυκλοφορεί από την ΠΕΔΙΟ εκδοτική

00:11 24/3/2015 - Πηγή: Aixmi

Κυκλοφορεί από την ΠΕΔΙΟ εκδοτική το βιβλίο της Στέλλας Πριόβολου, ομότιμης καθηγήτριας Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και συνεργάτιδάς μας αρθρογράφου εδώ στο portal γνώμης aixmi.gr.

Οπισθόφυλλο βιβλίου – σημείωμα συγγραφέως

Από τα χρόνια των σπουδών μου κράτησα βαθιά ­μέσα μου τα

λόγια του μεγάλου φιλόλογου-διανοητή Gilbert Highet: «Θα άξιζε τον κόπο να γράψει κανείς μια καλή ιστορία της παιδείας από την άποψη του κλασικού περιεχομένου της, για να αποτίσει φόρο τιμής στους πολλούς σπουδαίους δασκάλους, που με τη βοήθεια της ελληνορωμαϊκής λογοτεχνίας απέδειξαν την ιδιοφυΐα τους δημιουργώντας λαμπρούς ποιητές και γόνιμους στοχαστές, αλλά και στους πατέρες που μύησαν τα παιδιά τους στα σπουδαία έργα και στις ωραίες γλώσσες της Ελλάδας και της Ρώμης, που μελέτησαν μαζί τους, και συχνά τα παιδιά αυτά έγιναν οι διάσημοι άνθρωποι τους οποίους θαυμάζουμε, λες και γεννήθηκαν εκ του μηδενός».

Πολλοί ευρωπαίοι διανοητές θαύμασαν τον πολιτισμό που δημιούργησαν οι δύο ιστορικοί λαοί, ο ελληνικός και ο ρωμαϊκός. Σταχυολογώντας, λοιπόν, στο μικρό αυτό εγχειρίδιο τους στοχασμούς τους για την αξία και τη διαχρονική σημασία της κλασικής αρχαιότητας, και αναδεικνύοντας τους πολιτισμικούς δεσμούς Ελλάδας-Ιταλίας και τη σχέση τους με τον πολιτισμό της σύγχρονης Ευρώπης, προσπαθώ να μπολιάσω το δέντρο της γνώσης και να εξάψω τη φαντασία των νέων, με των οποίων τη συνεργασία μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον τη σκέψη του Highet πραγματικότητα. Και για να μη λησμονούν οι νέοι μας ότι ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός, που δίδαξε και έδωσε σε κάθε εποχή ένα διαφορετικό μάθημα, δίνει και σήμερα στην Ενωμένη Ευρώπη ένα «μέγιστο μάθημα», που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με σεβασμό.

Βιογραφικό συγγραφέως

Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ελληνική, Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία, και είναι διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Σήμερα είναι ομότιμη καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2008 μέχρι το 2012, ήταν πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνορωμαϊκές – Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός». Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου.

Από το 1994 μέχρι το 2001, υπήρξε αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα «Σωκράτης». Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001 μέχρι το 2004, ειδική γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠ.Ε.Π.Θ., πρόεδρος της Επιτροπής Στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001.

Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Τα τρία πιο πρόσφατα βιβλία της (εκδόσεις Περίπλους) είναι:

• Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus, 2001.

• Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea, 2005.

• Rosa Fresca Aulentissima: το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo, 2010.

Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα με την επιχορήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας και βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας ως η καλύτερη μετάφραση παλαιού λογοτεχνικού κειμένου. Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα στην Ιταλία (εκδόσεις Carabba) και αποτελεί διδακτικό εγχειρίδιο για τους φοιτητές Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τορίνου Ιταλίας.

Είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι.) και γενική γραμματέας της Société Européenne de Culture στην Ελλάδα. Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Έχει επίσης τιμηθεί για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007, και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2008. Αρθρογραφεί για θέματα παιδείας και κριτικής επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, στον ημερήσιο Τύπο, στη μηνιαία έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών Το Καποδιστριακό, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο aixmi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα