Οι Έλληνες ψήφισαν «Ναι» σε Τσίπρα πρωθυπουργό

13:27 6/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Πιστεύω πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κρίθηκε σε δυο στιγμές: όταν ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους Έλληνες ότι δεν επιδιώκει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά έντιμη συμμφωνία, και όταν απείλησε πως θα παραιτηθεί αν επικρατήσει το «Ναι».

Με την πρώτη αναφορά του καθησύχασε τη συντριπτική πλειοψηφία τω ευρωπαϊστών πολιτών, που δε θέλουν ούτε

να ακούσουν για έξοδο από το ευρώ, ενώ με τη δεύτερη τους… τρομοκράτησε, δεδομένου ότι τον προτιμούν για πρωθυπουργό -έναντι οιουδήποτε άλλου…

Στο πρόσωπό του έχει επενδυθεί η εμπιστοσύνη όχι μόνο του 36% που ψήφισε Σύριζα τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων που είχαν επιλέξει άλλα κόμματα. Το μήνυμα, λοιπόν, ότι θα αποχωρήσει αν χάσει το δημοψήφισμα τους προκάλσε σοκ -πολύ περισσότερο που είδαν Ευρωπαίους πολιτικούς να συνδέουν την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία με την υπόσχεση «καλύτερης λύσης».

Έτσι, το αίτημα για τερματισμό της πενταετούς φτωχοποίησης της χώρας, μετετράπη σε κίνημα υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας -του δικαιώματος, δηλαδή, των Ελλήνων να επιλέγουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τους.
Σε αυτό συνηγόρησε και ο χειρισμός Ελλήνων πολιτικών:

* Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι αν κερδίσει το «Ναι» πρέπει να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό από τη σημερινή Βουλή

* Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε, επίσης, για άλλη κυβέρνηση και με πρωθυπουργό τον Τσίπρα (ως πρώτη επιλογή) ή άλλον (αν δεν δεχθεί).

Δόθηκε, με τον τρόπο αυτό, η εικόνα ότι οι δανειστές και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα επιχειρούν να καταργήσουν την εκλεγμένη κυβέρνηση και να εκδιώξουν ή να θέσουν υπό κηδεμονία τον πρωθυπουργό του «Όχι». Το πολιτικό μήνυμα ήταν πολύ ισχυρό και ο Αλέξης Τσίπρας το έστειλε με δύναμη με τη συνέντευξή του στον Αντέννα, αλλά κυρίως με δυο κινήσεις την Παρασκευή: την τηλεοπτική του δήλωση (τρίτη μέσα σε λίγες μέρες) και με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Οι δημοσκοπήσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης -οι οποίες κατέγραφαν ισχυρή άνοδο του «Ναι», λόγω των κλειστών τραπεζών- τον κινητοποίησαν και τον οδήγησαν στην απόφαση να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Ήδη το Σάββατο τα γκάλοπ κατέγραφαν αντιστροφή του κλίματος και σαφή υπεροχή του «Όχι».

Πολύπειρος ερευνητής μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι το «Όχι» έχει μπει σε «ασανσέρ» και δεν ξέρω ως πού μπορεί να φτάσει. Ο πρωθυπουργός είχε μετατρέψει το δίλημμα του δημοψηφίσματος σε «Μένω ή φεύγω από την πρωθυπουργία» την ώρα που η ακέφαλη εκπροσώπηση του «Ναι» μιλούσε για «Μέσα ή έξω από το ευρώ»...

Keywords
Τυχαία Θέματα