Ο Βενιζέλος είχε τη λίστα – Θύελλα αντιδράσεω​ν

20:41 2/10/2012 - Πηγή: Aixmi

Πολλά ερωτήματα και πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η πολύκροτη υπόθεση με τη λίστα των, περίπου, 2,000 Ελλήνων που είχαν βγάλει τα χρήματά τους στην Ελβετία.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έστειλε σήμερα τον φάκελο στον πρωθυπουργό, αποκαλύπτοντας ότι του τον είχε δώσει πέρυσι τον Αύγουστο ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (εισαγγελέας Γιάννης Διώτης) και ότι ως νομικοί είχαν από κοινού εκτιμήσει τότε πως δεν είναι αξιοποιήσιμα τα στοιχεία, μιάς και

αποτελούσαν προϊόντα υποκλοπής.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι τυχόν χρήση των παράτυπων αυτών στοιχείων θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε ναυάγιο τις διαβουλεύσεις με την Ελβετία για τη σύναψη συμφωνίας, με την οποία θα μας παραδίδονταν επισήμως όλα τα στοιχεία.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση θέτει πολλά ερωτήματα και για το γεγονός ότι ο Βενιζέλος είχε κρατήσει αντίγραφο της περιβόητης λίστας (αντί να την παραδώσει στο διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη,) και γιατί δεν έχει γίνει καμιά έρευνα από το ΣΔΟΕ έως τώρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η ΔΗΜΑΡ -κυβερνητικός εταίρος του ΠΑΣΟΚ- ασκεί σκληρή κριτική για τους χειρισμούς Βενιζέλου -Διώτη.

Δείχνει, μάλιστα, τις περιπτώσεις Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, όπου εκεί οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τις αντίστοιχες λίστες με τρόπο που εξασφάλισαν επιστροφές πολλών δισ ευρώ στα ταμεία τους.

Πώς έγινε αυτό;

Οι αρχές φώναζαν ατύπως όσους είχαν καταθέσεις στην Ελβετία, χωρίς να έχουν πληρώσει φόρους στη χώρα τους, και τους εξηγούσαν ότι αν δεν πλήρωναν θα τους… έπαιρνε ο διάολος!

Αποτέλεσμα: η Ισπανία πήρε πίσω 6,5 δισ ευρώ, η Γαλλία 1,5 δισ και η Γερμανία πάνω από 500 εκατομύρια ευρώ.

Γιατί δεν έγινε το ίδιο και στην Ελλάδα; Άγνωστον…

Keywords
Τυχαία Θέματα