Ο Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις στον Σταϊνμάιερ – Ψυχρολουσία από Βερολίνο

13:03 11/10/2018 - Πηγή: Aixmi

Στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα.

Ανέφερε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε

για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Σταϊνμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις και τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Κάνοντας αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις πολεμικές επανορθώσεις τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί «νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο» το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας: «Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν τη θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Όσο για το εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία είπε: «Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω».

The post Ο Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις στον Σταϊνμάιερ – Ψυχρολουσία από Βερολίνο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα