Ο Τσίπρας φοβήθηκε «εκβιασμό» από τον Θεοδωράκη και στράφηκε στον Καμμένο

16:41 27/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε στην απόφαση της απευθείας συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, θεωρώντας την τελικά πολύ πιο safe επιλογή από την υπό όρους στήριξη που θα μπορούσe να του προσφέρει το Ποτάμι.

Ενώ αρχικά είχε πολλές επιφυλάξεις -συνεργάτης του μας είχε πει ρητά ότι δεν ήθελε να θολώσει το αριστερό στίγμα του- άλλαjε γνώμη για τρεις λόγους.

* Πρώτον, ήθελε να σχηματίσει αμέσως κυβέρνηση, που θα έδινε τα εχέγγυα σταθερότητας. Ο Καμμένος Καμμένος δεν έθετε ουσιαστικούς όρους, ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει και ο ίδιος ως υπουργός, και διέθετε 13 βουλευτές.

* Δεύτερον, ήθελε να έχει καλή προσωπική «χημεία» με τον εταίρο του στην κυβέρνηση. Με τον Καμμένο αυτό είναι βέβαιο. Αντίθετα, είχε ενοχληθεί πολύ από τον Σταύρο Θεοδωράκη, όταν εκείνος ακύρωσε τη συνάντησή τους προεκλογικά. Ορισμένοι απ’ το επιτελείο του Σύριζα του καταλόγιζαν «πρώιμη αλαζονεία».

* Τρίτον, έκανε την επιλογή μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, σε επίπεδο συμβολισμού. Και κατέταξε το Ποτάμι στην «αυλή» των μνημονιακών δυνάμεων, εκτιμώντας περαιτέρω ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα είναι ανομοιογενής (άρα, μη ελεγχόμενη απολύτως από τον Σταύρο Θεοδωράκη) και στην πρώτη «στραβή» κάποιοι, ίσως έπαυαν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

* Τέταρτο και κυριότερο, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα Θεοδωράκη τη νύχτα των εκλογών ότι δε συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ. Αυτό δημιούργησε την αίσθηση «εκβιαστικού διλήμματος» προς τον Σύριζα του 36,3% και των 149 βουλευτών. Η εκτίμηση που έγινε ήταν ότι αν γινόταν αποδεκτό, από την επόμενη μέρα η νέα κυβέρνηση θα εξαρτάτο από τις διαθέσεις της ηγεσίας και των βουλευτών του Ποταμιού.

Έτσι, η απόφαση ήταν μονόδρομος. Κορυφαίο στέλεχος του Σύριζα υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι πολίτες έριξαν τα «ιδεολογικά τείχη», από τη στιγμή που πέρασαν απευθείας από τη Δεξιά στην Αριστερά. Ο νέος διαχωρισμός είναι μνημόνιο -αντιμνημόνιο.
«Γιατί, λοιπόν, να επιχειρήσουμε εμείς να συντηρήσουμε μια ανύπαρκτη «διαχωριστική γραμμή;» επισήμανε.
«Άσε, που το Ποτάμι έχει μέσα του και ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες δυνάμεις από το πρώην κόμμα του Στέφανου Μάνου»

Keywords
Τυχαία Θέματα