Ο Τσακαλώτος θα «αδειάσει» τον Τσίπρα;

15:02 16/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκείνος που θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα;

Το ερώτημα, ίσως, φαντάζει ρητορικό ή και ανεδαφικό, σε πρώτη ανάγνωση. Είναι έτσι, όμως;

Ας προσέξουμε τις κινήσεις και τα λόγια του υπουργού Οικονομικών:

Στην κοινή συνέντευξη, που έδωσε μαζί με τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης Γιώργο Κατρούγκαλο και Γιώργο Σταθάκη, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου στα 8,100 ευρώ, όπως απαιτεί το ΔΝΤ, και εμμένει στην πρότασή του για 9,100
ευρώ. Άφησε δε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να παραιτηθεί αν ο πρωθυπουργός υποχωρήσει στις αξιώσεις των δανειστών.Τον περασμένο Αύγουστο έφτασε πολύ κοντά στην απόφαση να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις αποφάσισε να μπει στα ψηφοδέλτια του Σύριζα, με την προοπτική να ηγηθεί της διαπραγμάτευσης επί των όρων του μνημονίου, το οποίο ο ίδιος είχε συνομολογήσει με την τρόικα. Άσκησε, μάλιστα, όλη την επιρροή του για να πείσει και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Βέβαια, αμέσως μετά, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος -και σύντροφός του στην ομάδα των «53»– παραιτήθηκε από βουλευτής, αρνούμενος να ψηφίσει εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου.Μετά το δημοψήφισμα και την αποπομπή του Γιάννη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση δέχθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, μετά και από πίεση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τον είχε προτείνει για τη θέση αυτή και πριν σχηματιστεί η πρώτη κυβέρνηση Σύριζα. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, είχε επιλέξει τότε τον Βαρουφάκη και προόριζε για αναπληρωτή υπουργό τον Τσακαλώτο, ο οποίος αρνήθηκε και βρέθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών! Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του βεβαιώνουν ότι δεν θα συγχωρέσει ποτέ στον πρωθυπουργό το γεγονός ότι τον υποτίμησε.

Ας περιμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις. Αν το ΔΝΤ εμμείνει μέχρι τέλους στην απαίτησή του να μειωθεί στις 8,100 ευρώ το αφορολόγητο και ό Τσίπρας συμβιβαστεί, ας μην εκπλαγούμε αν ο Τσακαλώτος παραιτηθεί, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τη βουλευτική του ιδιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα