Ο Ρ. Ντουτέρτε ανακοίνωσε τον «χωρισμό» του από τις ΗΠΑ

16:59 20/10/2016 - Πηγή: Aixmi

«Ανακοινώνω τον χωρισμό μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε ο ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτεπου επικύρωσε σήμερα στο Πεκίνο τη θεαματική διπλωματική στροφή του προς την Κίνα σε βάρος του παραδοσιακού αμερικανικού συμμάχου.

Ο Ντουτέρτε, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 400 μέλη, βρίσκεται στο Πεκίνο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη. Μετά τη σύνοδο κορυφής με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, εκμεταλλεύθηκε το βήμα ενός οικονομικού φόρουμ για να ανακοινώσει τον «χωρισμό» του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας

θύελλα χειροκροτημάτων.

Η επίσκεψη του φιλιππινέζου προέδρου επικυρώνει την αναθέρμανση των σχέσεων με την Κίνα που είχαν παγώσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας μιας ακανθώδους διαφοράς για την κυριαρχία σε νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Ντουτέρτε είπε ότι θέλει να «αναβάλει (τον φάκελο αυτό) για μια άλλη φορά» ώστε να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική συνεργασία, δηλώνοντας στην κινεζική τηλεόραση πως επιδιώκει «τη βοήθεια» του μεγάλου γείτονα στον τομέα αυτόν.

Μια θέση που χαιρέτισε η Κίνα, ο πρόεδρος της οποίας Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε επίσημα τον Ντουτέρτε στο Μέγαρο του Λαού, στην πλατεία Τιενανμέν.

«Είναι σημαντικό να πραγματευθούμε τις διαφορές μέσω του διαλόγου και των διμερών διαβουλεύσεων για το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας«, δήλωσε ο Σι, ο οποίος είπε ότι είναι έτοιμος να «βάλει προσωρινά στην άκρη τα δύσκολα θέματα», σύμφωνα με δηλώσεις που μετέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νουτέρτε χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον Σι Τζινπίνγκ «ιστορική». «Θα βελτιώσει και θα αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα