Ο… προφήτης Ινδός νομπελίστας

04:40 15/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Αμάρτυα Κουμάρ Σεν είναι Ινδός οικονομολόγος με σημαντική προσφορά στα οικονομικά των κοινωνικών παροχών και στη θεωρία της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Δίδαξε σε μεγάλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής και θεωρείται ο «μέντορας» των Πανεπιστημίων στη χώρα του. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και βραβεία, και το 1998 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Σε παλαιότερη συνέντευξή

του σε ιταλική εφημερίδα ο Ινδός νομπελίστας εξέφρασε τις ακόλουθες προφητικές απόψεις, που θα έπρεπε να είχαν προσέξει οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η Ευρώπη έχει έλλειψη πολιτικών ηγετών. Θεωρώ ότι το ευρώ στάθηκε μια εσφαλμένη πολιτική κίνηση. Ελευθερία νομισματική χωρίς ενδεδειγμένη πολιτική στρατηγική είναι συνταγή που οδηγεί με βεβαιότητα στην καταστροφή. Αυτή τη σκέψη έκανα όταν γεννήθηκε το ευρώ και την έλεγα στους φίλους μου Ευρωπαίους, Ιταλούς και Έλληνες, και την ίδια σκέψη κάνω και τώρα. Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε οδυνηρές θυσίες για να μην παραβιαστεί η ακεραιότητα του ευρώ. Στην Ευρώπη, όμως, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί η πολιτική, όπως ακριβώς την εννοούσαν οι πατέρες της, και όχι η προσαρμογή και υποταγή στους κανόνες της αγοράς και των χρηματιστηρίων». Και ο νοών νοείτω!

Σήμερα , η πτωχή Ελλάδα αγωνίζεται να απαλλαγεί από το μνημόνιο… πτωχεύοντας συνεχώς. Την ενοχλεί η λέξη «μνημόνιο», και οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να την ικανοποιήσουν ως προς αυτή την απαίτηση με τη λέξη «συμφωνία». Και αναμένουμε, και αναμένουμε, αρκεί να μην είναι … «εξόδια» αυτή η συμφωνία!

Keywords
Τυχαία Θέματα