Ο ΟΗΕ απεφάνθη: Τα Φώκλαντς βρίσκονται σε χωρικά ύδατα της Αργεντινής

17:20 29/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Επιτροπή του ΟΗΕ έκρινε ότι είναι νόμιμη η απόφαση του 2009 του Μπουένος Αϊρες να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από τα 200 στα 350 μίλια από την ξηρά, προσθέτοντας 1,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επικράτειά της, προκαλώντας πανηγυρισμούς στην Αργεντινή.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Nacion του Μπουένος Αϊρες, η συγκεκριμένη επιτροπή του ΟΗΕ απαρτίζεται από 21 ειδικούς από διαφορετικές χώρες του κόσμου στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι τα υπό βρετανικό έλεγχο Νησιά βρίσκονται σε αργεντίνικα νερά.

Την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Σουσάνα Μαλκόρα, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην προετοιμασία που είχε κάνει για το θέμα (το 2009) η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΞ υπό την προεδρία της Κριστίνα Φερνάντες.

Η επιτροπή του ΟΗΕ κάνει αναφορά και στο ζήτημα της κυριαρχίας, ωστόσο, δεν μπαίνει στην ουσία της διαμάχης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής.

Υπενθυμίζεται ότι τα Νησιά βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το 1982, όταν η Χούντα της Αργεντινής αποφάσισε την εισβολή, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο όλη τη διεθνή κοινότητα.

Η Βρετανία της Μάργκαρετ Θάτσερ αντέδρασε έντονα, στέλνοντας πολεμικά πλοία και άριστα εκπαιδευμένους επαγγελματίες στρατιώτες. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι Αργεντίνοι στρατιώτες παραδόθηκαν.

Έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση μιας από τις σκληρότερες στρατιωτικές δικτατορίες στην ιστορία της χώρας. Το ζήτημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Αργεντινής επί της κυριαρχίας των Φώκλαντς/Μαλβίνας, όσο και σε ότι αφορά στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα