Ο Μίμης Ανδρουλάκης … πυροβολεί!‏

19:08 1/12/2014 - Πηγή: Aixmi

Σειρά «αφορισμών» ρίχνει, συχνότατα, στην πολιτική μάχη και στις πολιτικές αντιπαραθέσεις ο ανεξάρτητος βουλευτής και συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης.

Πολλές φορές χρησιμοποιεί τη…στρατιωτική τέχνη και την ιστορία. Ιδού μερικοί από τους τελευταίους, όπως τους εντοπίσαμε στην ομώνυμη στήλη της ιστοσελίδας του- ο καθένας τους διαβάζει όπως θέλει:

Στο σκοτάδι

Σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί να πυροβολήσεις εύστοχα στο σκοτάδι. Ωστόσο μην το παρακάνεις.

Καμμιά Στρατηγική

Καμμιά στρατηγική. Βλέποντας και κάνοντας!

Λένιν Ι: μίμηση

και ηγεσία

Η μίμηση στην άσκηση της ηγεσίας δεν είναι ιδιότητα μόνο των δευτεραγωνιστών. Ο Λένιν δε δανείστηκε μόνο τον ιστορικό τίτλο «Τι να κάνουμε;» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τσερνιτσέφσκι, αλλά κόπιαρε με απόλυτη ακρίβεια στη δική του επαναστατική προσωπικότητα τονΡακχμέτοφ, κεντρικό ήρωα του ίδιου μυθιστορήματος.

Λένιν ΙΙ: περί “καθαρότητας”

Ιδεολογική “καθαρότητα”: Ο Λένιν και ο Τρότσκι ξετρελάθηκαν με τον αμερικανικό τεηλορισμό της τυποποιημένης βιομηχανικής εργασίας στην αλυσίδα παραγωγής, που δίνει έξυπνα τελικά αποτελέσματα ακόμα κι αν αυτοί που την εκτελούν θα ήταν όχι απλώς ανειδίκευτοι αλλά και ηλίθιοι.

Λένε ό,τι δε λένε

Λένε ό,τι δε λένε -δε λένε ό,τι λένε

Αυτοεξαπάτηση

Αυτοπαγίδευση: αιχμάλωτοι της ρητορείας τους. Αυτοεξαπάτηση: θύματα της μπλόφας τους, των αμέτρητων προσποιήσεών τους.

Μάχη εφεδρειών

Οι πιο πολλές αναμετρήσεις κερδίζονται ή χάνονται στο ζήτημα των εφεδρειών. Πολιτική είναι η “επιστήμη” και “τέχνη” της μέγιστης δυνατής συγκέντρωσης εφεδρειών σε ιδέες, λύσεις, πρωτοβουλίες, συμμαχίες, πρόσωπα και ψηφοφόρους. Όταν αυτές εξαντληθούν, καλύτερα να τα μαζεύεις.

Μemento mori

Οι θριαμβευτές στρατηγοί της Ρώμης για να ξεφύγουν από το σύμπλεγμα «Ύβρις – Νέμεσις», μίσθωναν σκλάβους να συνοδεύουν την άμαξά τους και να τους φωνάζουν την προειδοποίηση:
memento mori – να θυμάσαι, είσαι θνητός!

Η θηλιά

Δεν άντεχε να δει θηλιά δίχως να μπει στον πειρασμό να τη δοκιμάσει στο λαιμό του. Η εξουσία έλκεται από την αυτοκαταστροφή της.

Το πρώτο ηγετικό δίλημμα στην ιστορία

Όταν οι Έλληνες εκλήθηκαν με μυστική ψηφοφορία να αποφασίσουν ποιος είναι ο ποιο άξιος ηγέτης: Αίας ή Οδυσσέας -επέλεξαν τον δεύτερο. Αποφάνθηκαν ότι ο οξυδερκής και ευέλικτος πραγματιστής Οδυσσέας υπερέχει ηγετικά του γενναίου Αίαντα με το άκαμπτο μονολιθικό ήθος.
(Σκέψου τις πιθανές συνθέσεις “ΟδυσΑίας” σε κάθε συγκεκριμένη κατάσταση ).

(Για την …αλίευση, Λουκάς Δημάκας)

Keywords
Τυχαία Θέματα